Uno gikk til topps med harpeverk og fuglesang

VANT KONKURRANSE: Uno Alexander Vesje gjør suksess med harpemusikken sin.

VANT KONKURRANSE: Uno Alexander Vesje gjør suksess med harpemusikken sin. Foto:

Harpisten Uno Alexander Vesje fra Tønsberg vant nylig en stor internasjonal komposisjonskonkurranse.

DEL

Med verket «Life is flashing before my eyes and I realize that it all started with a blackbird» for harpe og soundtrack, vant Uno Alexander Vesje The 6th USA International Harp Competition Composition Contest.

Konkurransen mottok nitti verk av komponister fra trettitre land. Verket vil bli fremført som en del av det obligatoriske repertoaret i semifinalen på the USA International Harp Competition, som regnes som en av de aller viktigste harpekonkurransene i verden.

– Veldig moro

Uno Alexander Vesje har studert harpe ved The Manhattan School of Music og Norges musikkhøgskole, der han mottok sin mastergrad i utøvende harpe 2014. Nå har han altså også vunnet en prestisjetung komponistkonkurranse.

LES OGSÅ: Konserter utenom det vanlige: – Mange lurer på om det ikke er problematisk å få publikum inn der vi bor

– Dette er veldig moro, selvfølgelig. Nivået her er veldig høyt, så jeg hadde absolutt ikke regnet med å nå helt til topps. Men det gjorde jeg altså, forteller Uno.

Det er bare noen uker siden resultatet ble kjent, men allerede nå har den unge harpisten skrevet under avtale om plateinnspilling av verket.

– Semifinalen på the USA International Harp Competition går av stabelen på Jacob School of Music i Indiana, ett av verdens aller best musikkonservatorier, i juli. Dette ser jeg også veldig fram til, fortsetter han.

Med svarttrost på boks

Når verket fremføres live, er det imidlertid ikke bare harpespill man får høre.

– I fremførelsen inngår elektroniske lydopptak av fuglesang, en svarttrost som jeg spiller både med og mot. Har man en høyttaler tilgjengelig som går til litt høylytt harpespill, så skal det gå greit å fremføre verket slik det er tenkt, forteller han.

Og svarttrosten er da også å finne i verkets tittel «Life is flashing before my eyes and I realize that it all started with a blackbird».

– Hva dette handler om? Jo, det handler om det voldsomme kontra det mer sarte. Livet kontra døden. Og alle disse andre storslåtte kunstneriske eksistensialist-problemstillingene.

Grensen for komposisjonens lengde, var på åtte minutter.

– Dette verket er på åtte minutter og tjue sekunder. Men det passerte visst likevel. heldigvis.

LES OGSÅ: Uvisst for Slottsfjell 2019: – Vi forsøker å få det til

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags