Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir de kikket i kortene: – Vi er forberedt på spørsmål

Over 9.000 organisasjoner fikk utbetalt koronastøtte i fjor. Fikk noen for mye?

For abonnenter

Etter at idretten ble stengt ned i store deler av 2020 kunne klubbene søke om kompensasjon for tapte inntekter etter avlyste hjemmekamper og andre arrangementer.

Totalt ble det utbetalt over 2,1 milliarder kroner i krisepakker til frivillige organisasjoner og idrettslag i 2020.

Å få pengene ut raskt var viktig, noe som gikk på bekostning av kontrollen. En stor andel av søknadene ble dessuten behandlet maskinelt.

Nå opplever enkelte klubber at Lotteri- og stiftelsestilsynet krever kompensasjon tilbakebetalt.

Flint fikk stor regning

Nylig fortalte Flint-håndballens leder Petter Dybdahl fortalte at klubben må betale tilbake 250.00-300.000 kroner av koronastøtten de fikk tildelt i 2020.

– Da vi søkte om støtten i 2020, så ble søknaden basert på et gjennomsnittstall for tilskuere i Rema 1000-ligaen. Når vi nå ser at dette er barbert i 2021, så forstår vi at vi fikk for mye penger i fjor, og at noe av dette må betales tilbake, sa Dybdahl.

LES OGSÅ: Flint-kassa snart tom: – Det kommer til å gjøre vondt fremover

Kombinert med andre faktorer har det ført til at eliteserieklubben har varslet om likviditetskrise fra mars 2022.

Flint er ikke den eneste håndballklubben som har fått en sviende regning fra myndighetene. Sandefjord Håndball har fått et krav om å tilbakebetale 600.000 kroner. I følge Sandefjords Blad har klubben anket dette kravet.

Etterkontroller

Til Tønsbergs Blad forteller seniorrådgiver Marianne Alværen Torset ved avdeling for frivillighetsstøtte i Lotteri- og stiftelsestilsynet, at nærmere 9.300 organisasjoner fikk utbetalt midler i fjor. Det er bare en liten andel av disse som har fått et krav om tilbakebetaling.

– Per i dag er det 25 organisasjoner som har fått krav om tilbakebetaling som følge av etterkontroller. Når det er sagt, så jobber vi fortsatt med etterkontroller, sier Alværen Torset.

Ved en etterkontroll etterspør tilsynet først dokumentasjon fra klubben, før de gjennomgår denne og eventuelt sender et krav om tilbakebetaling. Deretter har klubben en klagefrist på tre uker. Klagen blir enten omgjort av tilsynet, eller sendt videre til Kulturdepartementet som er klageinstans.

– Vårt inntrykk er at de aller fleste har vært edruelige i sine søknader. Søknadene er basert på budsjetterte inntekter, og vi ser at noen har overbudsjettert, men dette er et fåtall, sier Alværen Torset.

– Vi var edruelige

Tønsberg-distriktets andre eliteserielag i håndball, Tønsberg Nøtterøy, har ikke fått noe krav om å tilbakebetale koronakroner.

- Nei, vi har ikke fått noe pålegg om å tilbakebetale, sier daglig leder Roger Meyer.

– Jeg er rimelig trygg på at vi var edruelige i våre søknader om støtte.

Han gleder seg over at likviditeten er «bedre enn i fjor» og at klubben har hatt en solid omsetningsøkning, men han er samtidig innforstått med at det er små marginer.

– Vi har en god økonomisk vekst og det skyldes i hovedsak at våre inntekter fra ulike prosjekter har økt formidabelt, sier Meyer.

Les også

Roger og Petter avviser juks med koronakroner: – Vi har vårt på det tørre

Vanskelige beregninger

Leder Hein Barthold i Norsk Topphåndball sier at de som har hatt størst utfordringer med koronastøtten er klubber som har rykket opp.

– De har ikke hatt noe referansegrunnlag med tanke på tilskuertall. Det er stor variasjon i hvor mye et opprykk har å si for økningen i publikumstall. Noe klubber øker i snitt med 20 prosent, andre med så mye som 400 prosent, sier Barthold.

Han sier at tilbakebetaling av koronakroner ikke er noe utbredt problem i norsk topphåndball.

– Det har vært noen justeringer, noen klubber har til og med fått justert opp kompensasjonen. Vi syns uansett at det er bra Lotteritilsynet foretar en gjennomgang, slik at alle blir behandlet likt, sier Barthold.

Når det gjelder situasjonen til Flint håndball, sier han dette:

– Det som er positivt er at det virker som Flint har god kontroll på økonomien og tar grep før de styrer rett i fjellveggen.

Les også

Tonje (30) sluttet på dagen: – Jeg knakk helt sammen da jeg sa det høyt

– Krysser fingrene

Mona Habbestad er daglig leder for fylkets største fotballklubb Flint.

– Vi er en stor klubb og er forberedt på at vi kan få spørsmål om det, sier Habbestad når vi lurer på om Flint har blitt etterkontrollert.

Hun forteller at Lotteritilsynet har tatt kontakt med Flint fotball.

– Vi har fått en henvendelse om å levere regnskaps- og budsjettall, men ikke fått noe svar ennå. Vi er forberedt på at Lotteritilsynet går gjennom søknadene. Og så krysser vi fingrene for at det går i orden, sier Habbestad.


I FK Eik Tønsberg har daglig leder Daniel Hov ennå ikke hørt noe fra Lotteritilsynet.

– Men vi vil selvsagt svare opp og gi dem det de måtte ønske. Det er bare å forvente at de vil ettergå tildelingene, sier Hov.

Han er ikke bekymret for at klubben skal gå på en koronasmell.

– Jeg har god tro på at vi skal kunne svare godt for oss, så det er bare å ta kontakt, sier Hov.

Les også

Tirsdag kveld bestemte Rune seg – torsdag fikk han en kjempeopplevelse: – Jeg skylder nok kona en tur

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.