(Nettavisen) Akkurat som påsken og jula har pinsehelgen spesielle åpningstider.

Vi har ti kristne, røde helligdager i året. Denne langhelgen er det duket for to nye, med søndag 1. pinsedag og mandag 2. pinsedag.

Imidlertid er det lørdagen som ofte kommer mest bardus på folk - det viser en ringerunde til flere butikker.

Noen blir litt hissige

Pinseaften er berørt av lovverket om helligdager - som tilsier tidligere stengetid dagen før en helligdag. Butikkene stenger klokken 16.00 og i flere kommuner stenger ølsalget allerede klokken 15.00.

Er dette noe folk er klar over?

– Nei, de er ikke klar over det, sier Rema 1000-kjøpmann Kent Windahl til Nettavisen.

Kjøpmannen forteller at det er god trafikk i Oslo-butikken de siste timene.

LES OGSÅ: Prøver å selge restauranten for tredje gang: «Kan bli et hyggelig prosjekt for den rette»

– Det er fullt kaos. Det kommer like overraskende hvert år.

Windahl og de ansatte på Rema 1000 på Bjølsen har hengt opp lapper rundt omkring i butikken for å informere kundene på forhånd.

Opplever dere at noen kunder blir sure for at dere må stenge tidlig?

– Noen blir litt hissige, men vi prøver bare å ta det med et smil.

En annen ting som preger butikk-trafikken er været.

– Pinseaften er en veldig hektisk handelsdag, og spesielt hvis det er varmt og fint vær. Da selges det store mengder grillmat, sjømat og drikkevarer av alle slag. Da gjelder det for oss i butikk å etterfylle kontinuerlig, slik at vi til enhver tid har nok varer, så det er en veldig hektisk dag for oss, sier Paal Svendsen til Nettavisen.

Svendsen tror mange bruker dagen til å treffe venner og familie.

– Mange er klar over at vi stenger 16.00 denne dagen, da de fleste butikker informerer kunder gjennom plakater i butikken, og i sosiale medier.

Alltid stress og mas

Den tidligere Coop-kjøpmannen Truls Dedekam har lang fartstid i bransjen og forteller at kunder glemmer eller kanskje til og med ikke vet at denne ubeleiligheten inntreffer på pinseaften.

Det kommer stort sett som en liten overraskelse. Av erfaring så er det alltid stress og mas. Det er nok å gjøre for å si det sånn, sier Dedekam til Nettavisen.

– Det som egentlig er det verste er at mange skal handle øl, men det stenger én time tidligere i mange kommuner. Folk pleier heller ikke å komme tidlig på dagen, man er gjerne litt sent ute.

Dedekam gikk av med pensjon i 2018, men understreker at han ikke tror dette har endret seg i løpet av de siste fem årene.

Pinsen er litt spesiell.

Preget av hastestemning

Martin Bakke, tidligere KIWI-kjøpmann, forteller også at pinsedagen har vært preget av hastverk.

– Mitt inntrykk er at folk får det litt travelt. Det kommer litt brått på, og vi pleide å merke mye trøkk fra klokken 15.00.

På Ski Storsenter i Viken erfarer de også at ikke alle nordmenn har like god koll på hvordan de kristne helligdagene påvirker åpningstidene.

– Det er ikke så godt å vite akkurat hva som skjer i morgen, men vi pleier å se at mange ikke har fått med seg at vi stenger tidligere. Da ser man det gjerne mot slutten når det begynner å nærme seg stengetid.

Samtidig understreker Collett at dette ikke bare gjelder pinseaften, men også nyttårsaften, julaften og påskeaften.

– Det pleier alltid å være litt hastestemning på disse aftenene.

Opplever ikke at de blir overrasket

Kommunikasjonssjefen i Meny Nina Horn Hynne har ikke samme erfaring.

– Vi opplever ikke at mange blir overrasket over reduserte åpningstider i morgen. Dette kjenner de fleste av våre kunder til. Det har vært slik i mange år og vi kommuniserer åpningstidene i nyhetsbrev, på Facebook og på plakater i butikk, sier Horn Hynne til Nettavisen.

Kommunikasjonsrådgiver i Coop Knut Lutnæs har samme oppfatning som Hynne.

– De aller fleste er klar over langhelg og tidligere stengetid for både butikk og alkoholsalg. Coops kunder og medeiere finner alltid oppdaterte åpningstider på Coop.no eller i Coop-appen, så det er enkelt å holder seg oppdatert.

Samtidig erkjenner Coop at det kan være litt hektisk på slike helligdager.

Det er alltid god stemning i Coop-butikkene, selv om det selvsagt kan være litt kaotisk på det mest hektiske handledagene. Pandemien har jo lært oss mye om å tilpasse handletidspunktene, så vi kan jo benytte anledningen til å oppfordrer kundene til å handle når det er mindre trafikk, hvis de har anledning til det.

Det er også verdt å nevne av veldig mange av butikkene våre, også lavpriskjeden Extra, har selvbetjente kasser som gir mindre kø. Vi er uansett trygge på at kundene får en god pinsehandel i Coops butikker, avslutter Lutnæs.

Kiwi erfarer derimot at det hvert år er noen som ikke har fått med seg hvordan helligdagen påvirker butikkene.

– Vi prøver å gjøre det vi kan for å minne kundene på det i butikk og i kommunikasjon. Men det er hvert år noen som ikke får det med deg, og det skjønner vi da det ofte kommer brått på, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin.