Gjeldsregistrene innføres av myndighetene for å motvirke en stadig økende gjeldsgrad i husholdningene. Målingen fra Statistisk sentralbyrå 6. juni viser at den årlige gjeldsveksten er på 5,2 prosent, og det er særlig veksten i forbrukslån som bekymrer, siden denne veksten har vært dobbelt så stor som den generelle gjeldsveksten. Samlet har nordmenn ca. 117 milliarder kroner i forbrukslån. Ifølge Finanstilsynet har 477.000 forbrukslån gått til inkasso.

Når banker gir lån og kredittkort, er vi pliktig til å gjøre en kredittvurdering, og spesielt på boliglån er kravene til egenkapital og inntekt strenge. I noen tilfeller har kundene unnlatt å oppgi gjeld når de har søkt om lån. Vi vet også at noen boligkjøpere har brukt kostbare forbrukslån som egenkapital.

LES OGSÅ: 1. juli: Dagen det blir billigere å importere motorsykkel, produsere cider og kjøpe ebøker

Dette blir det nå endelig satt en stopper for. Med innføringen av gjeldsregistre blir det ikke lenger mulig å skjule gjeld for banken, og det blir heller ikke mulig for bankene å «skylde på» feil informasjon fra kundene. På denne måten vil myndighetene stramme inn, særlig på den aggressive utlånspolitikken som forbrukslånsbankene har stått for de siste årene. I tillegg til innføring av gjeldsregistre, har myndighetene fra 15. mai i år innført nye, strengere krav for å innvilge forbrukslån og kredittkort.

LES OGSÅ: Nok et par opplever et boligmareritt i Storgaten-prosjektet: – Vi har fått beskjed om at vi må flytte ut av leiligheten

Maks fem ganger inntekt

Kravene for å få lån er i hovedsak like uansett hvilken bank du går til: Den totale gjelden kan ikke være større enn fem ganger inntekt. Tjener du 400 000 kroner i året, kan du altså låne maksimalt 2 millioner kroner. Dette er altså inkludert forbrukslån og kredittkortrammer. Det settes også krav til betjeningsevne: Bankene skal ikke yte lån dersom kunden ikke har tilstrekkelig betjeningsevne til å tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng på samlet gjeld. Disse kravene gjelder både for boliglån og forbrukslån.

Det at kredittrammer telles som gjeld i gjeldsregistrene, er verd å merke seg. Det betyr at om du har kredittkort med en ramme på 50 000 kr, vil dette registreres som gjeld, selv om du ikke har brukt noe av rammen. Vi vet at mange har flere kredittkort. Nå er tiden moden for å ta en opprydning og avslutte kredittkort som ikke er i bruk.

LES OGSÅ: Stadig flere av oss havner i denne bunken: – Utviklingen er skremmende

Gjeldsregistrene skal gjøre det mulig også for deg som forbruker å få et oversiktsbilde over egen, usikret gjeld. Alle banker er pliktig til å melde inn gjeld fra 1. juli, men det vil kanskje ta noe tid før alt er innregistrert. Men i løpet av kort tid vil du enkelt kunne få innsyn i egne opplysninger ved å logge deg på med BankID på gjeldsregisteret.com. Dette er gratis for deg som forbruker. Det er altså den usikrede gjelden som registreres i registrene. Oversikt over gjeld til boliglån og gjeld til det offentlige må du få fra låntakerne.

LES OGSÅ: Her blir det leiligheter for unge: – Et unikt tilbud til dem uten egenkapital

Tøffere å kjøpe bolig

De nye registrene vil dessverre gjøre at drømmen om egen bolig blir fjernere for mange, ikke minst unge mennesker. Reglene gjør det vanskeligere å få lån for deg som har mye forbrukslån og mange kredittkort. Her er våre råd til deg:

* Ha ett kredittkort. Har du kredittkort i samme bank som du har bankkortet er det lettere å holde oversikt

* Få oversikt over gjelden og se om du kan samle den på ett sted.

* Sett opp et budsjett, slik at du får inntektene og utgiftene svart på hvitt og kan ta noen grep om økonomien din. Kontakt gjerne din rådgiver i banken for å få hjelp med dette.

* Kredittkort og forbrukslån har høyere rente enn boliglån, så prioriter alltid å betale dette først.

* Hvis du må ta opp forbrukslån, bør du ha en plan for hvordan du skal betale tilbake allerede fra begynnelsen.

* Skal du kjøpe bolig eller pusse opp, er det ikke lurt å ta opp forbrukslån. Kanskje du heller kan låne opp på boliglånet til en langt lavere rente?

* Har du mye verdi i boligen sammenlignet med boliglånet, kan du søke om refinansiering av forbrukslån.

* Sitter du i en vanskelig økonomisk situasjon, er det ikke tid for å skifte bank. Forsøk heller å få hjelp i den banken du har.