Gå til sidens hovedinnhold

Nå lovfestes klimamålene for 2030 og 2050

Den blågrønne regjeringen har foreslått å lovfeste de forsterkede klimamålene som vi i fjor meldte inn under Parisavtalen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har satt oss ambisiøse klimamål. Nå lovfester vi disse forsterkede målene slik at de blir rettslig bindende for regjeringen og Stortinget. Det gir et klart signal om at vi tar klimamålene på alvor.

Vi må løse klima- og naturkrisen

Venstre arbeider hele tiden for å løse klima- og naturkrisen. Fordi vi tar ansvar for naturen og for friheten til de som kommer etter oss. Det gjør vi nå med lovfestingen av de styrkede klimamålene.

Ingen tid å miste

Skal vi halvere klimagassutslippene, har vi ingen tid å miste. Vi må jobbe lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Det nye målet er at i 2030 skal utslippene reduseres med minst 50 prosent og opp mot 55 prosent sammenlignet med utslippene i referanseåret 1990. I tillegg skjerpes målet for 2050 til å bli utslippsreduksjon på minst 90 prosent og opp mot 95 prosent.

Kutte utslippene, ikke utviklingen

For Venstre så er det viktig at vi kutter utslippene, ikke utviklingen. Utslippene går ned med denne regjeringen, og de må fortsette nedover. Utslippene er nå på sitt laveste nivå på 27 år.

Vi har en rekke viktige tiltak som vi skal følge opp i Klimaplanen for 2021-2030. Disse vil bidra til å kutte utslipp både lokalt og nasjonalt. Nå skal vi blant anna sikre flere miljøvennlige ferjer og busser, styrke satsinga på sirkulær økonomi, ta var på naturen og omstille næringslivet. For Venstre er det samtidig viktig at vi bruker de offentlige virkemidlene til å stimulere til nye arbeidsplasser og et mer miljøvennlig næringsliv i hele landet. Da kan vi både kutte utslipp og skape nye grønne arbeidsplasser samtidig.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.