En kan kanskje undre seg over at resten av sammenslutningene Unio, LO og Akademikerne syntes at oppgjøret var akseptabelt, mens lærerorganisasjonene ikke kunne akseptere en løsning på 3,84 prosent. Men KS sin innretning av dette oppgjøret viser igjen at de ikke tar lærere på alvor.

De aller fleste lærerne ville i dette oppgjøret fått mellom 2,3 og 3,1 prosent, noe som ikke er i tråd med vårt hovedkrav, nemlig reallønnsvekst til alle. Det er simpelthen ikke godt nok når vi vet at Norge står overfor en varslet lærerkrise. Over 20 prosent av de som står i landets klasserom og underviser i dag gjør det
uten godkjent lærerutdanning.

LES OGSÅ: Skolestreiken kan skape karaktertrøbbel for elevene: – Dette er en helt spesiell situasjon

20 prosent er et skremmende høyt tall, som KS velger å lukke øynene for og nærmest benekter. Det vil bli vanskelig å rekruttere til læreryrket med en arbeidsgiver som konsekvent nedprioriterer lærere i lønnsoppgjørene. Dette er en ren provokasjon.

Lærernes lønn har vært nedprioritert gjennom mange år. KS var ansvarlig for at lærerne fikk desidert minst også i fjor, og de tar overhodet ikke ansvar for skoleverket i år heller. De har selv aktivt valgt denne
konflikten, den burde og kunne vært unngått. Nå er tilliten mellom lærerne i skolen og kommunenes organisasjon helt på bunn. Derfor blir det lærerstreik også i år.

LES OGSÅ: Nesten halvparten av lærerne har søkt eller vurderer å søke andre jobber

KS sin forhandlingsleder Tor Arne Gangstø sier at mandatet for disse forhandlingene kommer fra kommuner og fylkeskommuner. Vi lurer oppriktig på om politikerne i Tønsberg stiller seg bak KS sine prioriteringer. Stemmer det at våre egne lokale politikere har gitt beskjed om at lærerne skal nedprioriteres?