Jeg er glad i å tenke nytt. Verden kan utvikle seg når vi har et kritisk blikk på gamle og vedtatte sannheter. Særlig skal vi være kritiske når autoriteter påstår et eller annet. Dette har historien lært oss.

Det er imidlertid trist når det som skulle være en annen måte å tenke på og som gir seg ut for å være alternative tanker, bare er visvas. På meg virker det som om disse «nytenkerne» har lagt sin elsk på Tønsbergs Blad og det virker også som om kjærligheten er gjensidig.

LES OGSÅ: Avlys klimatoppmøtene – rydd opp i miljøet

Jeg har en viss forståelse for at avisa slipper til mer kontroversielle meninger i sine spalter; dette skaper debatt, som er bra for salget og kanskje bra for oss alle som har mer fastlåste meninger. Men jeg skulle ønske at avisa hadde nulltoleranse for faktafeil, i alle fall for tullball som er lett å avsløre.

Mer problematisk er feil eller løgner som er laget for å forvirre folk. Det tar veldig mye tid å undersøke og korrigere slike utsagn, og før en slik etterforskning har gitt et resultat, kommer det flere nye påstander.

Det koster selvfølgelig ganske mye å finansiere de mer profesjonelle skapere av alternative «fakta» eller fake news, men med olje- og kullindustri som viktigste bidragsytere, er dette ikke noe problem.

LES OGSÅ: Stopp galskapen «global oppvarming»!

Ukontrollerbare påstander

Det er dyktige folk som lager de alternative nyhetene. Jeg, og mange med meg, har ingen sjanse til å kontrollere påstandene som settes fram der. Det eneste vi mer vanlige kan gjøre, er å undersøke om denne «forskningen» er seriøs, eller fagfellevurdert, som det heter. Er det ikke seriøs forskning, så er heller ikke forskningen pålitelig. Det er høyst forståelig at «klimarealister» i kommentarfelt gir uttrykk for at de hater ordet «fagfellevurdert».

Et budskap skal spres, og «alternative fakta-produsenter» sliter litt med å få mer seriøse vitenskapelige tidsskrifter med på galskapen. Da kan «nyttige idioter» gjøre jobben. Dette er folk som egentlig ikke forstår så mye, og som mer enn gjerne bringer budskapet videre om at vi kan fortsette å leve slik vi gjør.

LES OGSÅ: Klimagassen CO2 er frikjent: Gir økt matproduksjon og lavere temperatur

En av avisene som sprer fake news er Tønsbergs Blad, og en av dem som hjelper til er Jon Torjus Alten. Han har skrevet to artikler i Tønsbergs Blad som har fått sentral plass både på nettet og i papiravisa. Artiklene handler om noen selvfølgeligheter som at karbondioksid er en viktig gass i naturen (ingen er uenig i det), og mange påstander som han ikke kan dokumentere på noen måter. Han er aktiv som debattant under artiklene også. En av påstandene her er at det her er at det bare er å stikke hue ut av vinduet for å se at vi ikke har noen global oppvarming.

LES OGSÅ: Betydningen av vanndamp og skyer som drivhusgass


Svertekampanje

Det virker på meg som om Tønsbergs Blad følger dårlig med på kommentarspalten, eller synes avisa at det er greit at det foregår en svertekampanje mot Al Gore og Greta Thunberg? Det er forståelig at noen føler at de har behov for å mobbe når de ikke har noen saklige argumenter, men den slags aktivitet er ingen berikelse av debatten.

Jeg burde kanskje føle det som en ære når jeg også får de merkeligste «motargumenter» i en debatt om menneskeskapt oppvarming av jorda. Her kunne det nevnes mange eksempler, men jeg får nøye med hva Martin Jacobsen argumenterer med: «Aj Aj Aj... Har du tatt på deg Sølvpapir Hatten din, og tappesert huset innvendig for å unngå stråling fra utenomjordiske? Du bør søke profesjonell bistand...»

Da syns jeg det er betimelig å svare: «Du skriver som en tullebukk, og trolig er du det også!» Dette likte ikke moderator, og slettet mitt svar. Dette syns jeg ville vært greit dersom det jeg reagerte på, også ble fjernet, men det står der like fullt.

LES OGSÅ: Atmosfærens temperatur styrer naturlig innholdet av CO2 som vist i et 140.000 års perspektiv

Jeg kunne nevne mange eksempler på «mer spesielle kommentarer» som trolig er forsøk på mobbing fordi folk mangler argumenter. Mer interesserte henvises til kommentarspalten under artikkelen til Arve Gleissner Gustavsen.

På meg virker det som om vår lokalavis mangler kompetanse i realfag når man ser hva avisa publiserer. Også når avisa lager egne artikler skinner dette igjennom. Det er kjemisk formel for karbondioksid jeg tenker på; i over halvparten av tilfellene, også to ganger på forsida, greier ikke avisa å skrive rett formel. Kanskje en med kunnskaper i kjemi fra vårt lokale universitet kunne kurse avisas journalister og lære dem at små og store bokstaver, tall hevet og senket, og tall foran og bak, betyr noe i kjemispråket. Da kunne vi kanskje slippe.å se kjemisk tegn for kobolt (Co) inne i en formel som angivelig skulle bety karbondioksid. (Det er ikke mulig å få senket 2-tall i kommentarfeltet og som debattinnlegg i TB, og derfor er det greit og akseptabelt med CO2.)