Gå til sidens hovedinnhold

Nå setter vi fellesskapet først

Aldri før har behovet for fellesskap, samhold og empati vært større i Norge, enn akkurat nå, skriver Fabian Wahl Sandvold (Ap).

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Folk i Norge har opplevd mye. Folk i Norge har følt krig på kroppen. Noen har mistet alt. Noen har levd, eller må leve, i trange kår. Andre har gjennomgått rasisme, diskriminering eller hat i livet. Mange har stort sett hatt det bra.

Selv om vi lever forskjellige liv, har ulike historier og erfaringer er vi en del av det samme fellesskapet. Fellesskapet som sørger for at det som forener oss, er større enn det som skiller oss.

Dette fellesskapet er nå satt på prøve.

Selv om Norge består av 5,4 millioner ulike liv, har ingen stått i det vi nå må gjennom. Vi står overfor noe ukjent, stort men også skremmende. Noe de færreste av oss kunne sett for oss, mens vi feiret det nye tiåret for knappe to og en halv måned siden.

Vi har aldri måttet sitte to uker isolert, fordi vi besøkte familie i Sverige. Vi har aldri måttet avstå fra festing, fordi vi må unngå smitte.
Vi har aldri ofret det en tanke at skolene skulle stenges, og at russetid, 17. mai og sommerferien kanskje ikke blir som før.
Nå må vi stå sammen, ved å holde avstand, som Danmarks statsminister sa så treffende.

Det kan bli tøft for mange. Hele økonomien er avhengig av at vi har folk som produserer varer og tjenester, og folk som kjøper dem. Nå er Norge stengt. Så lenge som overhodet nødvendig. Det er dyrt, men det er ingen alternativ.
Bedriftene trenger at fellesskapet stiller opp for dem. Regjeringen har lagt fram en god krisepakke for næringslivet, men det hjelper lite når arbeidsfolk ikke får den samme oppmerksomheten.

Derfor har vi i Arbeiderpartiet og AUF vært tydelige overfor regjeringen. Arbeidsfolk trenger også støtte. Heldigvis har regjeringen lyttet. I Stortinget har vi fått gjennomslag for en rekke viktige tiltak for folk i Norge:

• Permitterte skal få full lønn (inntil 6G) i 20 dager.
• De som har inntekt opp mot 3G, skal få inntil 80 prosent av full lønn etter permitteringsperioden. De som har inntekt over 3G og opp til 6G, skal få 62,4 prosent.
• Inntektsgrensen for å ha rett på dagpenger reduseres til 0,75G (75.000 kr). Dette betyr at flere vil få rett til dagpenger, om de mister jobben.
• Aktivitetskrav i sosiale ytelser stilles i bero inntil videre. Du skal ikke måtte være i opplæring eller tiltak for å få støtte fra NAV.
• Perioden for arbeidsavklaringspenger (AAP) forlenges, slik at folk ikke havner mellom to stoler i velferden.
• Lærlinger som mister plassen sin, vil likevel motta inntekt på nivå med det de hadde som før. Lærlinger kvalifiserer ikke til dagpenger, derfor har Arbeiderpartiet vært tydelige på at fellesskapet må trå til.
• De som er hjemme med barn og har nådd grensen for omsorgspenger, vil få en dobling av perioden med omsorgsperioden (20 dager totalt per forelder).
• Selvstendig næringsdrivende og frilansere vil få kompensert opp mot 80 prosent av snittinntekten de siste tre år (opp mot 6G). Kompensasjonen dekkes fra og med dag 17.
• Arbeidsgiver slipper å betale sykepenger eller omsorgspenger i mer enn 3 dager. Selvstendig næringsdrivende og frilansere vil få sykepenger fra dag tre og omsorgspenger fra dag fire av fraværet.

Vi har kommet oss gjennom store kriser før, og vi skal gjøre det nå også. Det er ingen som vet eksakt hvor lenge dette skal vare. Men, uansett om det varer uker, måneder eller kanskje år, endrer det ikke det viktigste. Vi kommer oss ikke gjennom dette om vi ikke står sammen. Ring en venn, tilby å handle i butikken for bestemor og vis empati. Og lytt til helsemyndighetene. De vet best.

Nå setter vi fellesskapet først.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.