1. juni begynner bibliotekenes populære Sommerles-kampanje. Det gleder nasjonal prosjektleder Pernilla Slotte Hjermann seg veldig til.

Lesekompetanse er viktig

– Det aller viktigste med Sommerles er at barn får lest i sommerferien også. Det er mange som mister lesekompetanse når de har to måneders pause, forteller prosjektleder Pernilla Slotte Hjermann.

Hun forklarer at dette er en av hovedgrunnene til at de startet opp Sommerles-kampanjen.

– En av bibliotekenes viktigste oppgaver er å utligne forskjeller i samfunnet. Fokus på lesekompetanse er kjempeviktig for å bidra til dette, sier Hjermann.

LES OGSÅ: Nå har biblioteket åpnet igjen – det er Ida Marie (6) og Ingrid (10) glade for

Oversatt til tolv språk

Hjermann forteller at Sommerles er et godt planlagt prosjekt.

– Vi har et spennende undervannstema i år, som også kommer inn på noen miljøspørsmål. Det håper vi barna vil syns er spennende, forteller hun entusiastisk.

Hun forklarer at de har gjort tiltak for å nå ut til enda flere barn.

– Forskning på Sommerles viste at vi når ut til mange, men at vi sliter med å nå ut til de som sliter litt med lesingen av ulike grunner, og til barn med flerkulturell bakgrunn. I år har vi derfor gjort noen tiltak for å nå ut også til familer som snakker et annet språk enn norsk hjemme, sier hun.

LES OGSÅ: Skoleelever har gått fra alvorlig skolefravær til 100 prosent nærvær: – Vi må ikke bare kaste bort det gode i en krise, vi må lære av det

Blant annet er nettsiden til Sommerles oversatt til engelsk, og infobrevet er oversatt til tolv språk, i tillegg til bokmål og nynorsk.

Hente premier

Sommerles går ut på at barna får poeng for bøker de leser. Poengene gjør at man går opp i level, og barna kan hente premier etterhvert som de når nye nivåer.

Nå er de aller fleste kommunene i landet med på Sommerles, så det vil være mulig for barna å hente premier selv om de ferierer i en annen by.

– Sommerles er så og si i alle kommuner. Er du på ferie på Vestlandet og det plinger inn at du kan hente en premie, vil de fleste bibliotekene være greie på det, forteller Hjermann muntert.

Her er Pernilla sine boktips til barn og ungdom:

Fem bøker for barn:

1. Håndbok for superhelter-serien av Elias og Agnes Våhlund.

En herlig serie om superhelten Lisa. Forfatterne lot seg inspirere av egne erfaringer når deres datter ble mobbet på skolen, og laget en serie til de barn som blir utsatt for mobbing. Man ikke blir født til superhelt, man kan bli det – av å lese bøker! For barn 6-9 år.

2. Ned i dypet. Krypto 1 – av Hans Jørgen Sandnes.

Første bok i en ny serie av Sandnes fra Sandefjord, som mange kjenne som illustratøren til en rekke bøker, bl.a av detektivbyrå nr 2 (i samarbeid med Jørn Lier Horst). Sandnes skriver kjempegodt, og dette kan fort bli en ny favorittserie blant barna i «slukealderen». 9-13 år.

3. Hvordan begynne på skolen – av Anna Fiske. Dette er den siste boken til Anna Fiske, som både skriver og illustrerer selv. Bøkene hennes er varme og veldig populære, og denne er midt i blinken for de skolestarterne. 5-8 år.

4. Nordlys-serien - av Malin Falch. En nydelig norsk portalfantasy med røtter i norsk folketro, nydelig tegnet og fortalt av Falch. Den nyeste boken «Kråkesøstrene» kom ut i år. 8 – 12 år.

5. Kjærlighet er bedre enn ingen kjærlighet – av Rose Lagercrantz. Bøkene om Danni er nydelige høytlesingsbøker, med vakre bilder av den kjente illustratøren Eva Eriksson. 6-10 år.

Fem bøker for ungdom:

1. Følg med nå – av Trygve Skaug. Ungdommens favorittpoet, med dikt om alt fra Sex og psykisk helse, til vennskap, angst, kjærlighet og mye mer. Skaug har 93 000 følgere på instagram, så den som ikke har oppdaget denne kule poeten ennå, har mye å se frem til.

2. Brådypt – av Elin Viktoria Unstad. En superspennende norsk psykologisk thriller for ungdom!

3. Bow&Arrow – av Ida Larmo. En fantastisk tegneserieroman om studielivet i London. For 16 +.

4. Sult av Martin Erntsen. Knut Hamsuns klassiker slik du aldri kunne drømme om – og den er helt fantastisk! For ungdom og voksne.

5. På vei mot toppen – av Angie Thomas. Om en jente som drømmer om å slå igjennom i et hardbarka rapmiljø.