Gå til sidens hovedinnhold

Når du svetter på overleppa og barna er til bry for en hel togkupé: Her er de 8 beste reiserådene

Artikkelen er over 1 år gammel

Kanskje du til og med får kanskje lest fire setninger i den boka du har hatt i veska i 5 måneder ...

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du veit når du er den mora som kommer småløpende mens du roper at den eldste må forte seg, veska har sklidd ned på den ene skulderen og under armen på den andre siden henger en middels fornøyd minstemann og slenger vertikalt og du napper til deg foten innafor døra rett før toget går.

Den ene ungen klorer seg fast i den fordømte godisautomaten og kan mer eller mindre ikke leve uten lefse og den andre holder på å tisse i buksa. Du føler at du er til bry for en hel togkupé og du er svett på overleppa. Elsker den følelsen.

Men innimellom så er det så smooth. God stemning og unger som leker passelig lunt under beina dine og du får til og med kanskje lest fire setninger i den boka du har hatt i veska i 5 måneder uten å komme noe lenger enn at du begynner på nytt hver gang du tar den opp.

Som reiseleder for sin egen familie er man kokk, klovn og konfliktråd, men kanskje først og fremst har man doktorgrad i logistikk. Etter noen år med togreising med kidsa og til og med en utenlandsreise helt uten fly og bil, har jeg etterhvert i alle fall noen triks opp i ermet.

Jeg så en annen sånn mor en gang. En stakkars mor, som kom akkurat sånn, heseblesende på toget, blodsprengte øyne og ungene var hvert sitt eget lille økosystem av ting som foregikk. Tornadoen av bager, mor og barn kom seg endelig på toget. De fant en plass og installerte ungene og fikk av jakker før de kunne sette seg ned.

Så observerer jeg kardinalfeilen! Det var nesten så jeg letta fra setet og ropte «STOOOPP». Gudskjelov klarte jeg å stoppe meg selv i tide og prøvde å late som jeg ikke fulgte med. (Antakeligvis helt mislykket). Mora tømmer ut hele sekken på en gang midt mellom ungene. Hun spiller alle trumfkort sine på en gang!

Det er ikke lenge til ferie og mange må kanskje gjøre helt andre ting enn de hadde tenkt. Jeg håper det skal bli mulig å reise litt kollektivt og tenkte jeg skulle dele mine tips og triks for en bra tur med små unger. Selve turen er halve moroa og det tror jeg særlig gjelder ungene.

1. Triks nummer én er å pakke en egen liten sekk til selve turen. Hemmeligheten er at ungene ikke må se at du pakker.

2. Jeg smører alltid med mat. Kanskje en liten boks med nøtter, tørka frukt og et par sjokoladebiter ved siden av.

3. Jeg pakker gjerne noe å lese på eller tegne i og en liten eske med små leker. (Ikke leker med hjul, de bare ruller under setet til hun sure med de pene klærne).

4. Når du kommer på toget så er den store hemmeligheten å bare sette seg ned, få av ungene sko og jakke og så late som ingenting! Ekstremt viktig å holde pokerfjeset i denne kritiske fasen. Ikke dra opp en eneste leke. Ikke spørre om noen er sulten. Det eneste du kan spørre om nå er om noen skal på do.

5. Rett som det er så har du reist halve turen uten at noen trengte noe annet enn å leke med hverandre og se ut av vinduet. Ved første tegn til utålmodighet må du heller ikke falle for fristelsen og kaste ut et trumfkort. Nå må du spørre ungene om de tror de får se en grevling i taket hvis de følger nøye med hver gang vi kjører inn i en tunnel.

6. Først når dette og et par andre konkurranser som handler om å se alt mulig fjas utafor vinduet ikke fungerer lenger, så spør du om de er sultne. Da har du selvfølgelig bare brødskiver, og ikke snacks.

7. Kanskje du kommer fram til destinasjonen før du har spilt ut flere kort, og da sparer du selvfølgelig disse til turen hjem. Hvis ikke kan du spille ett og ett kort, men bare når du absolutt må. Og aldri avsløre før helt sist at du har med snacks. Hvis ungene mine hadde visst hvor ofte jeg har godis i sekken som de ikke får fordi de er så tilfredse hele turen, hadde de fått meg landsforvist.

8. Det siste tipset er at når du ikke får det til, og alt er mas og stress – husk at vi andre mødrene på toget ikke dømmer deg. Vi har vært der sjøl og veit at du stort sett får det til, men akkurat i dag gikk det skeis.

Du har det neste gang! God tur.

Kommentarer til denne saken