– Vi opplever at mange er skeptiske når vi banker på døren og ønsker å vise at vi ikke er farlige, forteller Gideon Machogu.
Machogu og Thomas Nyakoe er i Norge gjennom et program i regi av universitetene de går på i kommunen Kisii i Kenya og Norsk Bokforlag. De studerer til å bli lærer og sykepleier og har kommet til Norge for å tjene opp penger til å finansiere studiene sine.
– Det er veldig dyrt å studere i Kenya og pengene vi tjener på å selge bøker i Vestfold går til å hjelpe oss å fullføre, forteller Machogu som er i Norge for å selge bøker for tredje gang etter en pause som følge av korona.
Usikre og skeptiske
Duoen kjører rundt i fylket på scootere og selger et bredt utvalg norske bøker med forskjellige temaer.
– Vi møter mange flotte mennesker, men opplever også at folk blir usikre og skeptiske når vi banker på døren. Det virker ikke som at dere nordmenn er så vant til det, sier Nyakoe.
De forteller at selv om de fleste er hyggelige har de også hatt noen ubehagelige opplevelser.
– Det var en mann som sa jeg ikke fikk lov til å være i nabolaget hans og fulgte etter meg mens han truet med å ringe politiet, forteller Machogu.
– Noen har ventet på oss
Etter at flere lokalaviser i området har hatt avissaker om mennene opplevde de at folk var mer åpne når de møtte opp på døren.
– Nå er det til og med noen som forteller at de har ventet på at vi skal komme slik at de kan kjøpe bok og støtte oss. Dette betyr veldig mye fordi vi vet at disse menneskene kjøper bøkene ut av godhet i sitt hjertet framfor et reelt behov for bøkene vi selger, sier Nyakoe.
Machogu forteller også at pengene de tjener i Norge bidrar til å hjelpe deres lokalsamfunn da de vil bli i Kenya og jobbe som lærer og sykepleier når de er ferdig utdannet.
– Slik gir vi tilbake, sier Nyakoe.
LES OGSÅ: Slik fordeles tips på Brygga-restaurantene: – Vi forventer ikke at gjestene tipser
Nye venner
Oppholdet består ikke kun av jobb og mennene har fått flere norske venner.
– Vi har fått låne en leilighet på Kaldnes via en venn og blant annet vært på båttur i Oslofjorden med noen vi har blitt kjent med her. Dette betyr veldig mye og har gjort at vi har lært mye om Norge og kulturen her, forteller Machogu.
De sier at gode venner gjør hverdagen lettere når man føler på hjemlengsel og savn etter de man er glade i hjemlandet.
Det som imponerer de mest i Norge forteller de er sikkerheten de føler på og hvor fint folk oppfører seg i trafikken.
– Her kan vi parkere scooterne overalt uten å være redd for at de skal bli stjålet. Det hadde vi aldri kunnet gjort i Kenya, sier Nyakoe.