Gå til sidens hovedinnhold

Når hjemmearenaen ikke er trygg - hvor drar du da?

I 1999 utpekte FNs generalforsamling den 25. november til den internasjonale dagen for eliminering av vold mot kvinner. Tønsberg Soroptimistklubb markerer perioden ved å bade Slottsfjelltårnet i oransje lys. I novembermørket er Tønsbergs stolthet et tydelig symbol på kampen mot vold mot kvinner.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gjennom et hundreår har vi som verdens største organisasjon av yrkeskvinner, drevet prosjekter for å bedre forholdene og skape vekst for spesielt kvinner og jenter. Med 58 soroptimistklubber landet over og engasjerte medlemmer, kan soroptimistene på denne måten virkelig være en stemme for kvinner, ansvarliggjøre politikere og utgjøre en forskjell.

Tønsberg Soroptimistklubb har i samarbeid med Sør-Øst politidistrikt, Krisesenteret og Incestsenteret i Vestfold, vanligvis hatt en appell og stand på torget for å rette fokuset mot det verdensomspennende problemet vold er. I år skulle Tønsbergs ordfører Anne Rygh Pedersen holde appell sammen med oss, men Covid-19 har satt en stopper for det.

På grunn av koronapandemien er hverdagen og hverdagslivet endret for svært mange av oss. Permitteringer i arbeidslivet medfører at inntektsgrunnlaget endrer seg dramatisk for mange. Mange stengte skoler og studiesteder medfører pedagogiske utfordringer for både elever, foreldre og lærere. Helsepersonell har fått nye utfordringer, og beboere i institusjoner blir i perioder strengt isolert.

Pandemien påvirker oss alle i den forstand at vår bevegelsesfrihet er begrenset. For barn og kvinner som lever under streng sosial kontroll eller i relasjoner med vold og overgrep, er situasjonen vært bekymringsverdig.

Vold mot kvinner må forebygges og bekjempes! Soroptimister over hele verden støtter FNs viktigste kampanje «Orange the World».

Stor organisasjon

Soroptimist International er verdens største og mest innflytelsesrike organisasjon av yrkeskvinner. Bare i Europa er vi aktivt til stede i 40 land med et medlemskap på 34 000 og vi er stolte av å ha rådgivende status i FN ved ECOSOC. I Norge er vi 58 klubber og rundt 1 550 medlemmer som driver prosjekter lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Norske soroptimisters utdanningsfond for kvinner i sør har helt siden 1985 gitt kvinner støtte til yrkesutdanning.

De siste årene har vårt fortellerteater «Valgt det…», satt fokus på menneskehandel som vår tids slaveri. Flere av våre klubber er engasjert med mentorprogram for ikke-etniske norske kvinner med høyere utdanning.

Soroptimister i Europa står sammen under slagordet «We stand up for women», og vi engasjerer oss i prosjekter for å styrke kvinner og jenters status lokalt, nasjonalt og globalt.

Siden 2009, på initiativ fra FNs kvinneorganisasjon UN-Women, har soroptimister over hele Europa sørget for at bygninger lyses opp i oransje i 16 dager fra 25. november til 10. desember hvert år.

25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, 10. desember er menneskerettighetsdagen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.