(Vestviken 24)

Lundhs AS har nylig inngått en avtale om å kjøpe bruddselskapet Saga Pearl i Tveidalen av det kinesiske steinselskapet Best Cheer.

Fra 31. mars vil Lundhs overta ansvaret for det 646.000 kvadratmeter store bruddet i Tveidalen.

Etter oppkjøpet er det kun to eiere igjen i steinindustrien i Tveidalen, det belgiskeide selskapet Larvik Granite og Lundhs.

Larvikittypen Blue Pearl som utvinnes i Tveidalen kjennetegnes ved det blå og glitrende fargespillet.

Den er brukt i alt fra hotellet Burj Al Arab i Dubai til høyhus i New York, men det er først og fremst kjøkkenbenker rundt om i hele verden som utgjør den viktigste bruken.

LES OGSÅ: Hentet 120.000 kålplanter med traktoren

Åtte steinbrudd

– Dette gjør vi rett og slett for å styrke posisjonen vår. Vi ønsker å være den ledende og foretrukne produsenten og leverandøren av larvikitt, sier adm. direktør i Lundhs AS, Thor-Anders Lundh Håkestad, som ikke ønsker å uttale seg om prisen.

Lundhs AS

■ Lundhs AS ble etablert i 1962 av Thor Lundh og er i dag Norges ledende produsent av naturstein, først og fremst Larvikitt.

■ Lundhs opererer åtte steinbrudd i Vestfold og har 134 ansatte.

■ Familiene Lundh og Treschow er sammen eiere av selskapet med 50 prosent hver.

■ Hovedkontoret ligger i Larvik, men selskapet har også kontor i Kina og er representert med salgsagenter i Brasil, Vietnam, India og Italia.

■ I 2015 omsatte selskapet for 551.166.000 kroner.

■ I Larvik produserer Lundhs AS steintypene, Lundhs Emerald, Lundhs Marina og Lundhs Ocean i ulike brudd. I tillegg produserer de Lundhs Antique i Sirvevåg utenfor Stavanger.

Lundhs opererer i dag åtte steinbrudd i Vestfold og har 134 ansatte.

 

For tiden steinprodusenten nytt hovedkontorvegg i vegg med boligkompleksene på Marius Brygge. Et tjuetall ansatte fra selskapets administrasjon inntar de 1.500 kvadratmeter nye lokalene våren 2018.

Selskapet omsatte i 2015 for over en halv milliard, og står for 70 prosent av omsetningen i steinindustrien i Larvik.

Oppkjøpet av Saga Pearl innebærer at de overtar drift og de ansatte i selskapet.

Lundhs har vært operative i Tveidalen siden 60-tallet, og har fra før bruddene NC, GT og Bjørndalen der Lundhs Blue produseres.

Dermed betyr oppkjøpet i praksis at Lundhs utvider deres geografiske område, og integrerer et lite steinbrudd i et større totalvirksomhet.

Forrige gang Lundhs gjorde en stor investigering var i 2013. Da kjøpte de seg inn på eiersiden i den finske natursteinsprodusenten Paline Granitt i 2013.

– Det er viktig for oss hele tiden å posisjonere selskapet for å være best mulig forberedt for å møte fremtiden. Vi følger hele tiden med på muligheter som vi mener kan være med å styrke selskapet.

LES OGSÅ: Maiken ble intervjuet av statsministeren