Kjørte morens bil i hasjrus, mister lappen i fem år

Artikkelen er over 1 år gammel

Mannen i 20-årene må også betale bot og sone fengselsstraff.

DEL

En mann i 20-årene fra Tønsberg-området ble i Vestfold tingrett fratatt førerkortet i fem år etter at han ble stoppet da han kjørte i påvirket tilstand.

Lånte morens bil

Mannen forklarte i retten at han noen timer før han kjørte røkte hasj. Han lånte deretter morens bil for å komme seg til trening. Ifølge dommen forsto han at det ikke var lovlig å kjøre bil i den tilstanden han da var i, og han erkjente straffskyld.

Da retten skulle regne hvilken grad av påvirkning mannen hadde, regnet de først ut hvilken alkoholpromille virkestoffene i blodet tilsvarer. 40 minutter etter kjøringen ble det tatt en blodprøve av mannen.

Retten tok utgangspunkt i at påvirkningen tilsvarte en alkoholpromille på 1.1.

– Da har tiltalte fått betydelig sikkerhetsmargin, heter det i dommen.

LES OGSÅ: Konflikten om luksusblokka har vart i årevis – nå har tingretten sagt sitt (+)

Dømt for det samme

Mannen er også tidligere straffedømt for kjøring i påvirket tilstand.

– Det fremgår da av rettspraksis at det ved gjentakelse i dette tidsperspektiv skal reageres med ubetinget frihetsstraff selv om den nye forgåelse ved isolert pådømmelse bare ville resultert i betinget fengsel, heter det i dommen.

Retten bemerket at det ikke er meldt om farlige situasjoner eller andre spesielle omstendigheter på kjøreturen før mannen ble stoppet.

Normalt er førerkorttapet for kjøring med alkoholpromille mellom 0,5 og 1,2 fastsatt til mellom ett og to år.

LES OGSÅ: – Jeg ser godt nok gjennom ruta, mente bilføreren. – Nei, sa UP. (+)

Må sone

For kjøring under påvirkning av andre stoffer tilsvarende mellom 0,9 og 1,1 i promille er normalreaksjonen 20 til 22 måneder.

– I dette tilfelle dreier det seg imidlertid om gjentatt kjøring kort etter at det var gått fem år fra den forrige dom, heter det i dommen.

I disse tilfellene fastsettes tapsperioden til fem år.

Utover tap av førerkortet i fem år, må han også sone 24 dager i fengsel og betale 10.000 kroner i bot. Mannen vedtok dommen på stedet.

LES OGSÅ: Ble blendet av lav motsol – skadet fotgjenger alvorlig (+)

Artikkeltags