Gå til sidens hovedinnhold

Visste du at FM-radioen din inneholder gull?

Artikkelen er over 4 år gammel

Både gull og kobber finnes i FM-radioene. Skal du investere i en DAB-radio er det flere som vil bruke delene fra din gamle.

Gull, kobber og aluminium kan tas ut av radioen og brukes på nytt, i stedet for å hentes ut av gruver. Det minner sortere.no om i en pressemelding.

Faktisk kan hele 90 prosent av radioen gjenvinnes.

«Det er gode nyheter, både med tanke på energisparing, men også med tanke på at verden kommer til å gå tom for for eksempel kobber om cirka 30 år dersom vi fortsetter dagens forbruk. De fleste metaller kan brukes om igjen i det uendelige, uten å forringes» står det.

Fakta om EE-avfall

■ I 2015 ble det samlet inn nærmere 150.000 tonn EE-avfall.

■ I kategorien EE-avfall som radioer faller inn under, ble 90% gjenvunnet til nye materialer, mens 9% gikk til energigjenvinning.

■ Radioer består av mange ulike råvarer som kan gjenvinnes og brukes til produksjon av nye produkter som kobber, jern, aluminium, plast, gull og sølv.
■ 75% av aluminium som ble utvunnet i 1895 er fremdeles i omløp - metaller kan gjenbrukes i det uendelige uten å forringes.
■ I tillegg til at vi tar vare på råvarer som det finnes begrenset av, sparer vi CO2-utslipp og energi når metall og plast gjenvinnes.
■ Det finnes tre returselskaper i Norge som har ansvar for at radioer blir gjenvunnet: Renas, Norsirk og ERP.

Kilde: sortere.no

I pressemeldingen opplyses det også om at aluminium som ble utvunnet i 1895, fortsatt er i bruk.

Dette kan du gjøre med den gamle FM-radioen

Mennesker i andre land kan også ha bruk for den gamle radioen din i mange år til. Norsk Misjonssamband i Larvik har som mål å samle inn minst 1.000 FM-radioer som skal sendes til Kamerun i Afrika, i løpet av 2017.

Selv om FM-nettet stenges i Norge, kan du plugge inn et adapter i FM-radioer. Se etter inngang som aux eller line-in på radioen din. Adapteren kan kjøpes i elektriske forretninger, og gjør FM-radioen i stand til å ta inn de digitale radiosignalene, nå som en forsterker. Ifølge sortere.no, er dette en mulighet både for hjemme- og bilradioer.

Gamle radioer kan du også levere gratis på nærmeste gjenvinningsstasjon, eller i en butikk som selger lignende varer.

– Det viktig at du får levert inn den gamle radioen på riktig måte, slik at apparatet blir gjenvunnet til nye råvarer som kan bli til nye produkter. Alle radioer som blir samlet inn, blir til nye materialer, sier prosjektleder på sortere.no, Sylvelin Aadland.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.