Plukker du dette? Det kan være forbudt

POPULÆRT: Ramsløk er en populær plante å plukke med seg hjem for å bruke til matlaging. Men det er forbudt å fjerne det fra naturreservater.

POPULÆRT: Ramsløk er en populær plante å plukke med seg hjem for å bruke til matlaging. Men det er forbudt å fjerne det fra naturreservater. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ramsløk er en ettertraktet plante å plukke med seg hjem til kjøkkenbenken. Men i flere reservatområder er dette ulovlig.

DEL

– Vi har fått meldinger om at man nå ser slitasje på bestander av ramsløk i enkelte av verneområdene, forteller fagkoordinator i miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold, Arne Christian Geving.

Trend-grønnsak

Ramsløken, som også kalles for Nordens hvitløk, har vært brukt til matlaging i århundrer. Den store trenden nå er blant annet bruke bladene til å lage pesto.

Mange plukker store mengder som havner på kjøkkenbenken hjemme. Planten finnes i noen av Vestfolds rikeste naturvernområder, som hver for seg har egne forskrifter.

Men hovedregelen er at det er forbudt å fjerne planter fra verneområdet.

Uvitenhet

– Det er jo ingenting bedre enn at folk bruker og nyter naturen rundt seg, så først og fremst handler nok dette om ren uvitenhet, sier Geving.

Verneområdene er merket med hvite A5-skilt med riksløven på, og de som inneholder bestander av ramsløk vil om kort tid få et ekstra underskilt som forteller om plukkeforbudet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.