Jeg er villig til nær sagt hva som helst for å unngå dette systemet.

Dumper det et brev med den forferdelige logoen ned i postkassa, gjør hjertet mitt et byks av skrekk. Jeg kaldsvetter og hyperventilerer, og har følelsen av å dø. Og jeg åpner aldri svineriet uten inntak av sterkt beroligende. Da snakker vi om slikt som selges med alderskontroll på statlige monopoler; noen pille-junkie er jeg ikke!

Jeg gjør altså det jeg kan for å unngå disse folkene med plan to i norsk og helse og sosialhøyskolen. Likevel hender det jeg må.

For å illustrere hvor rabiat systemet er, la meg fortelle om en venninne det har gått i svart for, bokstavelig talt. Da hun ble født hadde navlestrengen tatt et så ettertrykkelig kvelertak på henne, at verden ble stummende mørk. Det har den vært siden.

Likevel har Nav kommet på den strålende idé at hun må ha legeerklæring når hun søker om hjelpemidler, for å hindre at folk tusker til seg ting de ikke har krav på, antar jeg. Det er viktig at folk ikke utnytter systemet og gjør krav på snakkende mikrobølgeovner, leselister, pc-programmer og sånt.. Folk er jo troende til hva som helst. Følgelig har NAV bestemt at min venninne må ha erklæring på at hun er blind. Hver gang et hjelpemiddel skal anskaffes, må hun ha en ny bekreftelse, hvilket har fått meg til å konkludere med at NAV må styres av sterkt religiøse. Det de forlanger er en forsikring om at Jesus ikke har tatt seg en tur ned fra himmelen siden sist; kanskje han har vært her og spyttet i nevene og smurt graut på gluggene hennes...? Man kan aldri vite...

Uansett, slik sørger NAV ikke bare for at de selv har noe å "saksbehandle", de bidrar også til at fastlegene har noe å pusle med.

Altså måtte min venninne konsultere doktoren, for enda en gang å få fastslått at hun ikke ser hånda for seg, sånn at hun kan få det hjelpemiddelet som er nødvendig for at tilværelsen skal gå rundt.

Fastlegen skal forresten ha for sin humoristiske sans. I attesten skrev han: "Jeg bekrefter med dette at pasienten fremdeles er stokk blind!"

Antagelig skal det mer enn sosialhøyskolen til, for å oppdage sarkasmen.