Gå til sidens hovedinnhold

Nazister og rasister skal ikke få skremme folk fra å leve sine liv

Artikkelen er over 2 år gammel

Bystyret bør vedta at Tønsberg er en rasismefri sone som Kristiansand gjorde tidligere i år.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rasisme, og angrep på rettighetene til homofile, religiøse minoriteter og kvinner som hever stemmen, er i ferd med å bli en av vår tids største utfordringer. I sosiale media, kommentarfelt og på byens torv skal folk skremmes fra å bruke sin frihet til å være seg selv og til å ytre seg.

Tønsberg har ikke vært spart for disse utfordringen. For tre år siden prøvde den fascistiske gruppen Odins soldater å etablere seg i byen vår og patruljere i gatene våre. I fjor på denne tiden prøvde Stopp islamiseringen av Norge seg på Tønsbergs torv, og på lørdag kom de voldelige nynazistene i Nordisk motstandsbevegelse på besøk. Vi veit at vi har lokale støttespillere for disse tilreisende ekstremistene. Vi veit at ekstreme grupper bruker internett til å spre konspirasjonsteorier, og falske nyheter som bygger opp og fremprovoserer veksten av fordommer og ekstreme holdninger. Både under krigen i Norge, og i verden rundt oss ser vi at når rasisme, ekstrem nasjonalisme og intoleranse får slå rot, blir konsekvensen fatale for de som rammes.

Les også

Vil nekte høyreekstreme å demonstrere på Torvet: – Dette hører ikke hjemme i Tønsberg

 

Tønsberg har alltid vært en by som er rettet mot verden, ikke minst takket være vår sjøfartshistorie. Vi ønsker å være en by hvor alle skal kunne leve uten frykt for undertrykking uavhengig av seksuell legning, region eller hudfarge. Derfor må være krystallklare på at nazister, rasister og andre antidemokratiske krefter som vil undertrykke folk og skremme folk fra å bruke sine rettigheter, ikke har noe i byen vår å gjøre. Jeg er stolt av byen vår, særlig når jeg ser vi flagger med regnbueflagget, samenes flagg og har gjester fra andre land i 17. mai toget. Samtidig ser vi at rasisme og intoleranse vokser i de mørke krokene både på internett og i byen vår.

Les også

Den Nordiske Motstandsbevegelsen demonstrerte på Torvet: – Vi deler ut informasjon til folket

 

SV forslår derfor følgende tiltak for at Tønsberg fortsatt skal være en by som er åpen for verden og trygg for innbyggere av alle slag:

1. Bystyret bør vedta at Tønsberg er en rasismefri sone som Kristiansand gjorde tidligere i år.

2. En handlingsplan mot rasisme, intoleranse og konspirasjonsteorier for den nye kommunen. Planen må innholdet konkrete tiltak som:

■ Økt fokus på rasisme, konspirasjonsteorier og seksuelle krenkelser i skolen. Tønsberg skolen skal ha nulltoleranse for dette i skolegården.

■ At kommunen som eier av bygg, torv og gater sikrer at de ikke brukes til å spre ulovlige og truende nazistiske og rasistiske budskap, arrangementer eller demonstrasjoner.

■ At kommunen i sine ansettelser, profilering og kommunikasjon viser fram byens mangfold både knyttet til etnisitet, kjønn, seksuell orientering og religiøse ståsteder.

■ At vi har et fokus på et tjenestetilbud som gir alle uavhengig av etnisitet, kjønn, seksuell orientering og religion like gode og tilgjengelige tjenester.

3. Vi vil ta opp i politirådet arbeide mot høyreekstrem radikalisering og forslå at kommunens planer for arbeidet mot ekstremisme oppdateres med truslene for høyreekstrem og annen form for politisk radikalisering.

Folk eier byens gater og torv gjennom kommunen. Vår jobb som politikere er å sikre at de ikke brukes av noen til å skremme folk til taushet. Nye Tønsberg skal være en by for de mange, ikke for de få!

Kommentarer til denne saken