Nei, du må faktisk ikke stille opp til enhver tid. Du kjenner sikkert den følelsen av å aldri ha tid til det du bør gjøre for din egen del, fordi du føler du må stille opp, støtte, eller delta. Du må ikke det.

Det har blitt ekstremt lett å lage en forventning til at noen skal stille opp for deg i sosiale medier. Facebookkontoen min koker over av invitasjoner til diverse arrangement eller aksjoner med tilhørende bønn om å stille opp, eller en bemerkning om at det betyr mye for noen at jeg kommer. Har du prøvd å telle opp hvor mange som kommer når noe er viktig for deg?

Ved noen anledninger har det skjedd ting som har satt meg ute av stand til å stille opp for noen andre enn meg selv. Vet du hva det lærte meg? Den bittelille kretsen som stiller opp og støtter når du selv ikke har noe å gi er bedrøvende liten. I noen tilfeller fikk jeg meldinger fra mennesker som uttrykket sin misnøye om at jeg ikke stilte opp nok for noen. Fra mennesker som var høyst klar over hvorfor. Du trenger ikke stille opp betingelsesløst. Prioriter den lille håndfullen som er like betingelsesløse tilbake.

Du må ikke holde plenen din frisert, huset plettfritt, og bilen nyvaska. Hva skjer dersom du driter i hele plenklippingen i et par måneder fordi rett og slett ikke har den tiden, eller det overskuddet? Ingen verdens ting. Tvert imot, kan du kanskje gi noen insekter litt bedre forutsetninger og naboen litt lavere skuldre. Hva skjer egentlig dersom huset ditt er litt rotete en periode? Hvis det får deg til å mistrives i eget hjem, skal du selvsagt ikke la det bli rotete. Men dersom det ikke er viktig for deg, synes jeg du skal gi deg selv rom til å prioritere ting som faktisk er viktige. Så lenge det ikke er helseskadelig, går litt rot virkelig helt fint.

Vet du hva som virkelig, virkelig ikke er farlig? Støvete bil. Den kjøres, altså blir den møkkete, og det er helt greit. Hva skal liksom skje? At noen andre synes du skal vaske bilen? Da kan de vaske den selv. Ærlig talt.

Du må ikke endre handlevaner, kosthold og fritidsvaner fordi noen andre synes du skal. Har du scrollet sosiale medier i det siste? Det er en haggelbyge av alle tingene noen andre synes du skal engasjere deg i. Ting som å kun kjøpe brukte klær, redesigne klærne dine, kun spise økologisk, kutte ut koffein, ikke kjøpe butikkenes egne merkevarer, kun kjøpe den etisk riktigste kyllingen, kutte alle animalske produkter, Bruke mer tid på toppturer, bytte ut Netflix for kunstgallerier, støtte opp om bittesmå kunstnere, kun handle i lokale småbutikker, engasjere deg i frivilligheten og gud hjelpe meg hva.

Det er lett, hvis du selv er engasjert i det. Hvis ikke, er det bare enda en bør noen andre prøver å innbille deg om at du må for deres skyld. Du får lov å la være, du må ikke.

Det er mye du må. Også er det mye mer du føler du må, fordi noen andre prøver å presse deg. Det er få ting som har gitt meg så mye sjelefred som å lære meg hva jeg må, og hva noen andre synes jeg må. Jeg gikk i lære under en gammel murer som spurte:

«Men, kan noen dø av det? Nei, tenkte meg det. Jeg må ingen ting, jeg. Jeg må pisse om morgenen da, det må jeg.»

Det synes jeg er en helt nydelig leveregel.