Gå til sidens hovedinnhold

Nei til et Norge på sidelinjen - solidaritet med Palestina!

Denne uken markeres det at det er 76 år siden Al-Nakba, da 726.000 palestinere brutalt ble drevet bort fra sine hjem som følge av opprettelsen av staten Israel.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Til tross for at FN-resolusjon 194 (1948) stadfester flyktningenes rett til å vende tilbake, bor rundt 5 millioner palestinere i 58 flyktningeleirer langs Gazastripen, på Vestbredden, i Syria, Jordan og i Libanon.

Vi i SU står i solidaritet med palestinerne, og kjemper for flyktningene og deres etterkommeres rett til å vende tilbake. I år er dette ekstra viktig. Palestinere i Jerusalem har blitt møtt med vold fra israelske bosettere og politi, og nærmere 20 palestinere, deriblant barn, har blitt drept i forbindelse med israelske angrep på Gazastripen.

Det er altså høyst nødvendig at vi markerer denne dagen, også nå. Som følge av opprettelsen av staten Israel og 1948-krigen, ble hundretusener av mennesker drevet på flukt eller tvunget bort fra sine hjem. Den dag i dag befinner det seg omtrent 5 millioner palestinere i flyktningleirer og de anses som verdens eldste flyktnings-befolkning. FNs generalforsamling ble enige om resolusjon 194 i 1948, hvor punkt 11 stadfester de hundretusener som ble drevet på flukt under Al-Nakba og deres etterkommeres rett på å returnere, samt økonomisk kompensasjon. Dette har ikke blitt overholdt.

Undertrykkingen av palestinerne fortsetter hver dag og fratar dem friheten de har krav på. Den siste uken har vi sett at israelske bosettere og israelsk politi utøver grov vold mot palestinere i Jerusalem, og at flere titalls palestinere er blitt drept i israelske angrep på Gazastripen. Palestinernes fremtid ser dyster ut om vi ikke handler mot Israels brudd på folkeretten.

Det er viktig og riktig at Norge skal sette fokus på de palestinske flyktningenes situasjon, og holde Israel ansvarlig for deres folkerettsbrudd. Palestinerne må ha retten til sin egen fremtid - retten til å leve i frihet og kunne søke sine egne drømmer. Verdenssamfunnet må gjennomføre det man ble enige om for 73 år siden, og legge press på Israel slik at de palestinske flyktningene kan få oppfylt sine rettigheter til å returnere. Undertrykkingen av det palestinske folk må avsluttes en gang for alle.

La oss vise hvor vår solidaritet ligger. La oss sørge for et fritt Palestina!

Kommentarer til denne saken