Det som gjør Verdens Ende, og tilsvarende områder i Vestfold, så spesielt er at vi helt ytterst i fjordgapet utsettes for mye mindre lysforurensing i himmelretning sør, kun avbrutt av et og annet passerende fartøy, enn alle andre himmelretninger. Det betyr at dette er en unik plass hvor det er mulig å observere og fotografere områder på stjernehimmelen som normalt ikke kan observeres fra andre steder på Østlandet, uten å bli hindret av lysforurensning og dårlig horisont (sikt).

Det er en del lysforurensning også på Verdens Ende i retning vest (fra Sandefjord/Larvik) og øst (fra byene i Østfold), men i retning sør er det mindre lysforurensning fordi det er over åpent hav uten hindringer, Danmark neste. Det gjør det mulig å foreta spektakulære observasjoner og ta bilder av f.eks. Melkeveien med litt mindre forstyrrelser. Når vi fra Vestfold ønsker å observere objekter som stort sett er under horisonten fra Norge, er det alltid i sørlig retning vi må observere, og helt ned i horisonten, f.eks. rett over havoverflaten. Alternativet er kanskje snaufjellet, men det er det lite av i Vestfold, og ikke nødvendigvis lett tilgjengelig, i hvert fall for en fotokveld.

LES OGSÅ: Liselotte (Ap) fikk politikerne med seg: – Det er viktig at vi sier ifra nå, for det er nå det skal utredes

Vindpark Vidar vil, med planlagt høyde og illustrasjoner utarbeidet av Zephyr, permanent ødelegge denne muligheten til å kunne foreta disse spesielle observasjonene fra Verdens Ende og tilsvarende steder i Vestfold. Lyskildene på toppen av vindmøllene vil med 100 prosents sikkerhet avbildes på fotografiene og ødelegge observasjonene, og redusere potensiell «mørk» himmel fra lite grann i dag til tilnærmet null. Vi har altså et smalt «friområde» i dag over havet, som da for alltid vil ødelegges.

Som jeg skrev, foretas disse observasjonene rett over havoverflaten og oppover, noe vindmøllene vil blokkere for da de står rett i sør sett fra Vestfold. Tenk om kameraet ditt automatisk la inn hvite eller røde flekker midt i motivet ditt på alle bildene dine, og gjorde resten av bildet grått og dosent? Et tilfeldig passerende fly kan enkelt fjernes fra sluttbildet da dagens hobbyastronom tar mange bilder og setter disse samme til et flott bilde til slutt. Men permanente installasjoner/hindringer kan vanskelig fjernes enkelt på samme måte.

LES OGSÅ: Hvorfor skjønnmale naturødeleggelser, Lars Egeland?

Tønsberg ikke uberørt

Tanum kommune i Sverige sa også nei, blant annet med et astronomisk fenomen som utgangspunkt. De ønsker å bevare solnedgangen, som fra deres synssted går ned i havgapet, uten hindringer. Tønsberg kommune sier de ønsker mer informasjon, og i utgangspunktet er det som regel fornuftig med så mye informasjon som mulig. Kommunedirektøren mener at Tønsberg kommune ikke direkte blir påvirket, da den store avstanden gjør at landskapet ikke blir så påvirket, ifølge tb.no. Dette leserbrevet har enkelt motbevist dette argumentet.

LES OGSÅ: Per Espen og gjengen er ikke i tvil: - Det er svært dramatisk det som nå planlegges!

Husk at Tønsberg kommune = innbyggerne, og innbyggerne stopper ikke alltid ved kommunegrensen og reiser hjem igjen. Ser også at adm.dir. Rommetveit i Zephyr uttalte til vestviken24.no at «den visuelle effekten vil være marginal», noe som altså ikke er tilfelle. Spørsmålet om lysforurensning bagatelliserer han med at de ikke har noe valg siden det er luftfartsmyndighetene som setter krav om lys (og glemmer at det er Zephyr som ønsker å bygge) og håper at myndighetene «vil sette krav om minst mulig lys». På slike installasjoner setter vel myndighetene alltid et minimumskrav, men et minimumskrav betyr ikke at det blir lite lys på så høye installasjoner.

Denne unike utsikten burde vernes for all fremtid, og bygging, slik det er utformet/plassert nå, må frarådes.