Gå til sidens hovedinnhold

Nei til ytterligere privatisering av Tønsberg-skolen

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er prisverdig at Høyre er opptatt av skole, men litt presisering av fakta er på sin plass

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tønsberg kommune har i dag en stor andel elever i private skoler. Foreldre som av ulike grunner ikke vil ha barna sine i den kommunale skolen har et mangfold av tilbud å velge imellom. Men dette tilbudet har en pris. Høyresiden og Tønsberg næringsforening har vært ute i avisa med gjentatte hyllester til Skagerak International School og advart mot at kommunens politikere først og fremst tenker på sine egne skoler.

Det er prisverdig at Høyre er opptatt av skole, men litt presisering av fakta er på sin plass. Kommunen får et trekk i innbyggertilskuddet basert på antall elever i private skoler. Hvis Skagerak får 50 elever i sitt første driftsår vil kommunen miste ytterligere rundt 2,5 millioner kroner. I tillegg må kommunen bekoste skoleskyss, skolehelsetjeneste, PPT og spesialundervisning av elever fra Tønsberg kommune.


Svært usikre påstander

Dette kommer altså i tillegg til en hardt presset kommuneøkonomi, med en skolesektor som allerede har tatt et flatt kutt i alle virksomheter. Og med nye, tøffe kutt i vente. Men alt dette synes både Høyre og Tønsberg næringsforening er greit, for det kan hende på sikt at en internasjonal skole kanskje har noe å si for næringslivet. I tillegg så påstås det at en økt skatteinngang som følge av skoleetableringen vil overgå det kommunen taper på en ytterligere privatisering av skolesektoren. Det er en påstand som i beste fall er svært usikker.

Les også

Er egentlig positive, men vil si nei til privatskolen

Det som ikke er usikkert er at en ny friskole i Tønsberg vil redusere mangfoldet i elevgrunnlaget i de offentlige skolene. Og at et tverrsnitt av befolkningen i offentlige skoler er en berikelse for alle samfunnsgrupper både i et sosialt og faglig perspektiv.

En sterk offentlig skole

Men dette er perspektiver Høyre og Tønsberg næringsforening ikke er så opptatt av, fordi en ny privatskole kan gjøre kommunen “hot” ifølge Lise Mandal. Utdanningsforbundet Tønsberg mener at det beste for kommunen er en sterk offentlig skole, hvor flest mulig av kommunens penger går til egne skoler. I en tid hvor kommunen legger opp til et såkalt omstillingsbehov på hele 250 millioner fram til 2024 så er det viktig at alle barn og unge i Tønsberg kommune får et så godt tilbud som mulig.

LES OGSÅ: Tønsberg-firma hentet toppsjef fra internasjonalt konsern: – Det var en utfordring jeg ikke kunne si nei til

Skolen i Tønsberg kommune burde styrkes i de kommende årene. Da er det ubegripelig at høyresiden går inn for å svekke tilbudet ytterligere. At Tønsberg næringsforening har blitt interessert i skolepolitikk tar vi til orientering, men vi håper de får et sterkere blikk på fellesskapet i framtida.

Kommentarer til denne saken