Høsten er over oss. Været blir kaldere, bladene på trærne blir gule, og dagslyset forsvinner sakte, men sikkert.

Det hender nå og da man trenger en tur i butikken. Det hender man går i butikken i september og oppdager til sin store forskrekkelse at julebrusen allerede er på plass.

Hva er dette for noe? Det er ikke jul enda. Det er ikke jul før om 4 måneder.

Man kommer ut i oktober, og man hører varierte meninger i samfunnet om at jula kommer for tidlig. Tenk at julevarene allerede er på plass i butikkene. Samtidig som handelsstanden selger skjeletter, gresskar og annet halloween-relaterte ting, fordi halloween er rett rundt hjørnet. (Halloween er også en debatt for seg selv, men er like relevant for poenget mitt.)

Hva er passe tid?

Kommer jula for tidlig? Burde vi ha et samfunn som respekterte tradisjonene og butikken holdt julevarene tilbake fram til en mer passende tid?

Men hva er en passende tid?

Hjemme, da jeg var barn, fikk vi ikke lov til å røre klementinene før 1 juledag. Adventskalender med sjokolade hadde vi, julestjerna og adventsstaken kom opp 1. desember. Juletreet ble ikke satt opp før 23. desember. Vi hadde faste rutiner og tradisjoner, som passet for vår familie.

Hvis man ser tilbake i tid over de siste 1000 år, var strenge tradisjoner og rutiner knyttet til jul og juleforberedelser såpass viktig, at folk fryktet konsekvenser fra onde makter om de ikke passet tiden. Julegrisen skulle være slaktet til en bestemt dato. Julevasken skulle være på plass. Lys skulle støpes, kaker bakes, og viktig å passe på rett antall sorter av julekakene.

Overtro preger ikke jula nå

Juleforberedelsene innebar masse arbeid på gårder rundt om i Norges langstrakte land.

I dag er det noe helt annet. Overtro preger ikke våres juletradisjoner, men heller hva hver enkelt velger for seg selv og sine nærmeste. Vi velger juletradisjoner ut ifra hva vi har råd til, hva vi ønsker. Syns vi julebrus er godt? Gjør det noe om jeg kjøper det i september? Nei, absolutt ikke. Påfører det andre skade om jeg drikker julebrus i September? Kommer underverdenenes onde makter og tar meg om jeg skulle gjøre det? Nei.

Men hvorfor har det seg slik at handelsstanden selger julevarer fra tidlig om høsten?

Det er så enkelt som, at det ikke lønner seg for butikkene å produsere og selge varer kun for Desember. Det koster dem mer, enn det de får inn. Derfor ser vi disse varene i butikken tidlig på høsten.

På samme måte som at juletradisjonene før hang sammen med hvordan samfunnet var før, er våre juletradisjoner en del av vårt samfunn nå.

Jeg personlig skjønner godt at enkelte syns det er altfor tidlig å se julemarsipan i september. Men på lik linje med alle andre varer jeg ikke er interessert i å kjøpe, går julevarene i samme kategori. Jeg velger selv, som fritt menneske å ikke ta det med meg.

Du er fri og kan velge selv

Jeg vokste opp med en far som spilte julemusikk i juni, fordi han syntes musikken var koselig. Nisseglass ble også hyppig brukt når som helst på året. Hvorfor? Fordi man kan, og det er ikke til skade for andre.

Som et fritt menneske velger du selv om du skal bry deg om at det er julevarer i butikken i september, på samme måte som at du velger å la vær å kjøpe.

Jeg syns kardemommeloven er så fin: Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill. Og for øvrig kan man gjøre hva man vil.