Helsedirektoratet tar grep: – Dette kan bety forskjellen på liv og død

VERDIFULLE SEKUNDER: Du kan ringe direkte til 113 og 110 via appen. Da blir posisjonen din sendt automatisk til nødsentralen.

VERDIFULLE SEKUNDER: Du kan ringe direkte til 113 og 110 via appen. Da blir posisjonen din sendt automatisk til nødsentralen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

En norskutviklet app kan nå fortelle 113-sentralen nøyaktig hvor du er når du ringer nødnummeret. Posisjonen din blir sendt automatisk, og kan redde minst 20 liv i året.

DEL

(Jarlsberg Avis) NORGE: – Dette er viktig for hele befolkningen i Norge. Går du på tur i skogen, på fjellet eller kjører bil vet du som regel ikke nøyaktig hvor du er. I en stresset situasjon der du må ringe etter hjelp, blir det enda vanskeligere. Denne appen vil gi en økt trygghet for alle som ferdes ute, sier generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Oppdateringen av appen er et samarbeid med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin, det er ingen andre enn nødetatene som kan se posisjonen din.

Avgjørende for overlevelse

Den ideelle organisasjonen har selv utviklet appen «Hjelp 113», og over 850.000 personer har allerede lastet den ned.

– I tillegg til å gi trygghet til folk, er den svært viktig for å få hjelpen ut raskt og til riktig sted, blant annet for luftambulansen og ambulansen. Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.

Liv og død

Å få hjelpen raskt fram er det som til sjuende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

– Vi kan faktisk redde opptil 20 liv hvert år hvis folk begynner å ringe 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans, kan det bety forskjellen på liv og død, avslutter Jamtli.

Nødnummeret til brann, 110, er også med i appen, og nødnummeret til politi, 112, kommer i løpet av 2018.

LES OGSÅ: Her kan du gå på ski i påsken takket være Hans Petter Narverud (+)

Artikkeltags