Gå til sidens hovedinnhold

Noen må se at graven forsvinner og stenen tas bort

I dagene rundt et valg klager folk på alt mulig i håp om å få tilslutning til de mange forslagene. Vi venter i spenning på hvilke nye avgifter som skal legges på våre skuldre.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ønske om gratis tannpleie. Høyere skatt for de rikeste. Dyrere bensin og diesel. Slutt på bensin og dieselbiler, og masse andre saker.

En ting som ingen reagerer på, før 20 år efter hendelsen, er den såkalte festeavgiften for å få beholde en grav i mer enn 20 år. Efter 20 år dumper det ned et brev eller en e-post, der kirkevergen opplyser om at nå har den eller de gravlagte ligget her i 20 år.

Da har de etterlatte to alternativer.

Enten så slettes graven og andre kan legges i den samme graven, eller så kan man leie gravplassen for nye 5 år til en sum på rundt 5.000 kroner.

Mange leier graven videre i både en eller flere perioder og betaler med glede for å ha en grav å gå til. Her ligger ens foreldre, barn eller andre familiemedlemmer.

Hva skjer med de som ikke har råd til denne kostnaden. De må se at graven forsvinner, stenen tas bort og blir sikkert brukt om igjen. Den stenen man har betalt for i dyre dommer for, 20 år tilbake. Så har man ikke lenger en grav å gå til, be ved, pynte med blomster, tenke på fortiden. Et bilde på veggen eller i et album er siste minne man har igjen. Riktignok står vi oppført i arkiver som vist nok skal vare evig, om vi har strøm nok til å slå på lyset.

Er man viking som har ligget i 1000 år så er man fredet for all tid. Er man en kjent person og har fått sin plass på en sokkel eller i en historiebok, er man også fredet. Sikkert uten festeavgift for graven.

Når vi kommer noen hundre år frem i tid, så er det kun vikinger, rikinger og kjendiser som kan oppsøkes på en gravplass eller park. Alle oss andre har fått våre graver gravd opp gang efter gang og fått nye på besøk.

De fleste forsvinner og glemmes selv om presten sa at fra jord er du kommet, til jord skal du bli, og fra jord skal du gjenoppstå.

Kommentarer til denne saken