Gå til sidens hovedinnhold

Norge selges ut!

Trodde du at Norge eide Nasjonalbiblioteket? Da tok du feil, for det og mye annet eies av en rekke internasjonale selskaper.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Eieren er Entra, opprettet av den høyreorienterte Jens Stoltenberg, med statens kontorbygg i eget selskap. I 2016 tok Erna selskapet på børs, og i fjor var alle aksjer solgt. Staten eier ikke lenger de byggene vi tror Norge eier. Det offentlige skal ikke eie, så nå leies egne bygg tilbake.

Utenlandsk bank og finans, med engelske navn som Carnegie Investment Bank, State Street Bank osv. eier nå 88 prosent av Entra - altså mange av våre sentrale bygninger av høy kulturell, historisk og arkitektonisk verdi, bygninger vi tror er "våre."

Nasjonalbiblioteket er ikke lenger vårt, det samme med tollbodene i Bergen og Trondheim, politihusene i Drammen, Bergen og Sandvika, Statens Hus i Trondheim, Drammen og Hordaland (statens hus er ikke lenger statens hus), samt Posthuset og det flotte Norges geografiske oppmåling i Oslo. Dessuten er det store området Marienlyst solgt til private, og domstolsadministrasjonen og Havnelageret i Oslo.

Også flyselskap må være private, Norge har solgt seg ut av SAS, og da Danmark og Sverige ba om hjelp for å hindre konkurs, sa Norge nei. Mens det private Norwegian fikk sine milliarder. Vel blåst, Erna!

Næringsministeren sier det er sikret tilbakekjøpsavtale på enkelte sentrale bygg. En bløff, det gjelder bare Nasjonalbiblioteket og Tullinkvartalet i Oslo. Resten er tapt. Men hvorfor skal store, internasjonale oppkjøpsfond eie disse?! I 2029 kan disse kjøpes tilbake til markedspris, og da vil staten ha betalt over 2 milliarder i leie.

LES OGSÅ: Emil (37) har store planer for dette området: – Prosjektet vil sette Tønsberg på kartet

Privat, ikke stat

Poenget for denne markedsliberalistiske regjeringen er rett og slett at private, ikke staten, skal eie. Selv om det ikke lønner seg for Norge. I november 2020 solgte staten de siste aksjene i Entra for 2,5 milliarder; to uker seinere viste en vurdering at de var verdt 210 millioner mer. Flere økonomer peker forøvrig på at det ikke er lønnsomt på lengre sikt å selge ut for å leie tilbake. Statens bygninger, eid av fellesskapet, er nå i Entra forvandlet til det finanspressa kaller en "utbyttemaskin". Høsten 2017, bare tre år etter børsnotering og utsalg, oversteg det samlede utbytte og verdistigningen på aksjene tilsammen kjøpesummen staten hadde fått for aksjene.

Resultatet er en pengestrøm til nye eiere - som forsvinner ut av landet - og et enormt tap for fellesskapet. Og aksjer staten for en tid siden solgte for 3,4 milliarder, ble året etter verdsatt til 1 milliard mer.

Poenget er åpenbart ikke økonomi, men at fellesskapets eiendommer skal over på private hender. Det er nesten uforståelig hvorfor utenlandske investorer årlig skal få høste milliardutbytte av å leie ut lokaler til den norske staten. Da Entra oppstod, med direktører på millionlønn, var det hele i gang, med tollstasjoner, høyskoler, politistasjoner, domstolsbygg, trafikkstasjoner, trygdekontorer og andre administrasjonsbygg, også de som het Statens Hus. Staten begynte å leie av seg selv. Alt er nå marked og business. Det som før var en tollstasjon eller Statens Hus er nå en pengemaskin for grådig, utenlandsk finans.

Slik er altså historien om hvordan staten kvitter seg med sine egne bygninger for å kunne betale leie til investorer inn i evigheten.

LES OGSÅ: Vi ønsker stans i salg av valseverket nå!

Profitt er målet for staten

For kort tid siden ble Hydros valseverk i Holmestrand solgt til amerikanske KSP Capital Partners (snart blir vel Norsk Hydro til Amerikansk Hydro.) Som største eier kunne staten stoppet dette og sikret arbeidsplassene, for bedriften gikk med overskudd. Men næringsminister Iselin Nybø fra Venstres høyrefløy sa nei: "Statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid." Altså profitt og privatisering, nøyaktig slik kyniske spekulanter uttrykker seg. Samtidig som staten har investert over 11000 milliarder i utenlandske finansmarkeder og b.la. handlegater i London og Paris, får ikke en statlig bedrift i Norge penger til nye investeringer, men blir nådeløst solgt.

For kort tid siden solgte også staten folkets aksjer i Aker Carbon Capture og Offshore Wind. Og Iselin Nybø fra LIlle-Høyre uttalte: "Vårt mål er å styrke det private eierskapet i Norge, og regjeringen har vært tydelig på at vi ikke er en langsiktig eier." Altså: Samme kynisme, kjappe penger, intet ansvar for arbeidsplassene.

En gang for lenge siden sørget Venstre for at norske ressurser skulle forbli på norske hender. I dag får et tysk selskap kjøpe opp svære skogsområder i Trøndelag. Og nå vil Venstre også selge ut mer av Equinor. Fra før har vi kvittet oss med egne bensinstasjoner og fått de "flotte" Circle K.

Regjeringen vil ha mest mulig over på private hender før den faller. Og trolig går Erna til valg under slagordet "opphørssalg"! Alt skal bort innen 13. september!

Godt valg!

Kommentarer til denne saken