Det er mulig jeg bærer litt preg av å være oppvokst på et gårdsbruk i Andebu. Det er nesten helt sikkert at mitt forhold til sommer som barn, i alle fall var preget av det. Det er tross alt ikke alle jentunger på 11 som blir litt urolig av regnvær, fordi man tross alt tørker høy ute.

Og man får en ganske annet forhold til det å ha sommerferie. Det er nemlig ikke dritaktuelt å dra på ferietur om sommeren når man er oppvokst på gård. Det er høysesong, og arbeidet går fra tidlig morgen, til sen kveld. Det betyr ikke at ikke de ukene med fri om sommeren var helt magisk.

Jeg har alltid vært hjemmekjær, jeg er det fortsatt. Jeg anser hjemmet som min trygge lille verden, hvor jeg slipper å forholde meg til så mye utenfor. Derfor, er tre uker hvor jeg kan velge om jeg vil forlatehjemmet, den beste formen for ferietur jeg kan tenke meg, den gang, som nå. Om du har innstilt deg på at du må vekk for å koble av, og samle krefter, kan jeg godt forstå hvorfor du er sliten.

Jeg var en sånn unge som måtte dras opp for å dra i barnepark. Jeg er og blir et utprega b-menneske. Derfor er ferien magisk. Jeg kan sove akkurat så lenge jeg vil. For meg, finnes det ikke noe mer overveldende avslappende ennå la være å sette på vekkerklokke før jeg legger meg. Når jeg nå en gang står opp, kan jeg velge å ligge i skje i to timer med hunden og se på Netflix. Det er luksus, det!

Det som jo virkelig utgjør ferie, er at hverdagens plikter og tidsplaner ikke finnes. Du må ikke innfinne deg noe sted i 8 timer. Du styrer tiden din helt selv. Det er valgfritt å kle på seg noe anstendig. De folka du ikke er så fan av, men som du må forholde deg til i det daglige kan vente i noen uker. Er det ikke deilig?

Og det er sikkert derfor jeg aldri har kjent meg igjen i denne årlige debatten om urimelige krav til ferie, at ferie er blitt for dyrt, og at ikke alle kan dra på ferie, og det er et problem. Er det virkelig et problem, eller er det selve symbolet på hvilken begredelig overflod vi befinner oss i?

Så kom covid-19, og vi fikk en gylden mulighet til å redefinere ferie. Det var i år vi kunne gitt 3 uker med fred og ro hvor du kan slippe å forlate stua di en renessanse. Det var i år vi kunne blitt enige om at ferie ikke nødvendigvis skal inneholde å reise noe sted. Det var i år vi hadde muligheten til å gjøre noe med den urimelige forventningen vi klager over hvert år. Hva gjorde vi? Betalte 10 tusen kroner natta på hotell fordi vi mente man må feriere. Hvis vi skal være litt bryske med oss selv, er jo ikke å reise på ferie et reelt behov. Det er en oppkonstruert forventning, som vi bygger stadighøyere hvert år.

Riktignok reddet den norske innenlandsferien mange bedrifter som blør når turistene uteblir, det er bra. At man forventer ferieturer, selv i unntakstilstand, er ikke like bra. Hva er egentlig poenget med fjellheimen, om man likevel skal gå i kø der? Er ikke sjarmen med Langedrag og Bjørneparken at det faktisk er dyr der, ikke at de har gjemt seg fordi det plutselig er mer maurtue enn bjørnepark?

Det er lenge siden jeg forsto at det nok er forskjell på å bo litt avsides til, og å bo i en masete by leilighet. Og jeg har stor forståelse for at 80 kvm med to unger kan bli litt intenst i tre uker. Likevel, i Norge bor vi egentlig ganske spredt, selv i de tetteste strøkene, og vi trenger ikke reise ut av egen kommune for å få litt mer luft og fred. Forsvinner ikke hele poenget med ferie, om man skal mase og ståke seg gjennom den?

Det er vel ikke noe rart at du er sliten, når du bestemmer deg for å stresse i tre uker, når du for en gang skyld kan slippe.