Einar feirer 25-årsjubileet med 25 kroner billetten: – Det er mye mimring og grining for tida, det er gøy

FEIRER STORT: Einar Schistad har funnet fram brosjyren fra 10-årsjubileet der Victoria Chaplin roser Nøtterøy kulturhus og sjefen sjøl. – Jeg ble rørt da jeg leste det om igjen nå, sier Schistad.

FEIRER STORT: Einar Schistad har funnet fram brosjyren fra 10-årsjubileet der Victoria Chaplin roser Nøtterøy kulturhus og sjefen sjøl. – Jeg ble rørt da jeg leste det om igjen nå, sier Schistad. Foto:

Einar Schistad har vært sjef i 20 av de 25 årene Nøtterøy kulturhus har eksistert, så det er mye å mimre om. Nå vil han gi folk en skikkelig jubileumsgave.

DEL

Lørdag 7. september og søndag 8. september besøker det australske teaterkompaniet Gravity & Other Myths kulturhuset med forestillingen «A Simple Space». Billettene koster like mange kroner som kulturhuset fyller år: 25 per stk.

– Dette er vår bursdagsgave til folk. Alle skal ha råd til å komme på jubileumsforestillingen, sier Einar Schistad ved Nøtterøy kulturhus.

Forestillingen er nysirkus med mye akrobatikk, fysiske stunt, humor og kul musikk live på scenen.

HELT RÅTT: Sju akrobater som pusher fysiske grenser: Nøtterøy kulturhus inviterer til jubileumsfest med en forestilling som blir beskrevet som rå og delikat på samme tid.

HELT RÅTT: Sju akrobater som pusher fysiske grenser: Nøtterøy kulturhus inviterer til jubileumsfest med en forestilling som blir beskrevet som rå og delikat på samme tid. Foto:

– Dette stykket er veldig tilgjengelig med masse glede og energi, den passer for alle, fastslår Schistad.

– Wow, hit må vi dra igjen!

Jubileumsforestillingen blir vist tre ganger og er etterspørselen stor, er ikke kulturhussjefen fremmed for å sette opp ekstraforestilling søndagen.

– Jeg håper og tror noen kommer til Nøtterøy kulturhus for første gang og tenker: «Så hyggelig det er her», og «WOW, det var kult, hit må vi dra igjen!», sier han.

At det er en akrobatisk nysirkusforestilling som får æren av å være bursdagsgave, er ikke tilfeldig.

– Nysirkus er unikt for Nøtterøy kulturhus. De siste 10-15 årene har vi jobbet mer og mer internasjonalt, og nysirkus og fysisk teater har i stor grad blitt vår identitet. Det er dette som gjør at vi utmerker oss i kulturhusverdenen og som gjør at vi blant annet får støtte av Kulturrådet. Og det beste av alt: Publikum har tatt utfordringen og kommer for å se, sier Schistad.

Fra hyperlokalt til internasjonalt

Jubileet inneholder ikke bare scenekunst fra det store utland. Før hver forestilling denne helgen, vil publikum bli møtt av unge musikere fra Færder kulturskole.

– Slik får vi dratt en fin akse fra det unge, lovende amatørkulturlivet til proff scenekunstproduksjon fra andre siden av jordkloden. Kulturhuset skal romme så mangt, og det får vi vist på jubileumsfeiringen, sier Schistad.

Den siste tiden har han bladd gjennom programhefter og avisutklipp. Og siden han selv har vært sjef i 20 av de 25 årene Nøtterøy kultuhus  har eksistert, har Einar Schistad mye å mimre om.

BURSDAGSGAVEN: 25-årsgaven fra Nøtterøy kulturhus er nysirkusforestilling som alle aldre kan ha glede av å se.

BURSDAGSGAVEN: 25-årsgaven fra Nøtterøy kulturhus er nysirkusforestilling som alle aldre kan ha glede av å se. Foto:

– Einar, du har selvtillit som en middels stor flyplass, sa sjefen min, tidligere kultursjef Gunnar Jacobsen til meg, forteller Schistad.

– Jeg var nok ikke lettskremt. Fra før hadde jeg bare arrangert en kunstutstilling som student, men jeg satte i gang.

I dag kan ha se tilbake på mange høydepunkt.

– Vi hadde blant annet en foajekonsert med en dame som het Ingrid Bjørnov. Det var før hun ble kjent, sier Schistad.

Første gang Nøtterøy kulturhus viste en nysirkus-forestilling, glemmer han heller aldri.

Måtte ha dyrehage på utsiden

– Det var «Le Cirque Invisible» med Victoria Chaplin og Jean Baptiste Thierrée, som vi arrangerte sammen med Vestfold Festspillene. Til den forestillingen hadde de blant annet mange dyr. Derfor måtte vi ha dyrehage på utsiden av kulturhuset, med en egen hestegård med telt, blant annet.

10-årsjubileumsforestillingen var også en nysirkusforestilling av Victoria Chaplin: «L’Oratorio d’Aurelia».

– Jeg sto bakerst i salen og kjente hvordan folk tok den inn, gispa og lo. Selv sto jeg og gråt så det ljoma. Det var så sterkt!

Kulturhussjefen har lett for å grine, også av glede. Så om du ser en høy fyr stå og hulke bakerst i salen under jubileumsforestillingene, ikke bli bekymret: det er bare sjefen som er veldig lykkelig.

– Stor kvalitet i vårt lille kulturhus

– Nøtterøy kulturhus har blitt en viktig kulturaktør i  hele regionen fordi de har vært modige og turt å sate på nyskapende kultur og jobbet lenge med store aktører. Derfor klarer de å få kvalitetsforestillinger til vårt kulturhus, sier Laila Rognaldsen, kommunaldirektør for administrasjon, kultur og levekår i Færder kommune.

Rognaldsen er opptatt av at kulturhuset er en viktig brikke i det å inpsirere barn og unge. Samtidig fikk hun akkurat en henvendelse som viste at Nøtterøy kulturhus har fått et navn også internasjonalt.

– Jeg fikk en mail fra en anerkjent internasjonal agent som var en anbefaling til Norsk kulturråd til å samarbeide med oss som en seriøs, kvalitetsbevisst arrangør. Det var veldig gøy, da ble jeg stolt og glad på vegne av kommunen som har klart å bygge opp et sånt kulturhus over 25 år, sier Rognaldsen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags