Det sier Silje Reistad (23) fra Nøtterøy.

Til vanlig er hun frilansjournalist med faste oppdrag i Nord-Norge, men Silje har fått en ny hjertesak: Sulten i Syria. For å hjelpe har hun tenkt å bruke Facebook og andre sosiale medier for det de er verdt.

LES OGSÅ: Syriske Kasem ville takke Norge – skrev postkort

Fikk ideen i fjor

– Det var i jula i fjor jeg fikk øynene opp for hvor enormt stort fokus det er på materielle ting, og vi stresser. Summen av gavene vi gir hverandre øker år for år. Så tenkte jeg det kunne være gøy å prøve et prosjekt, men jeg torte ikke da. Siden har jeg hatt ideen i bakhodet.

LES OGSÅ:   Folkemøte om asylsøkere, for de få som fikk vite om det

Etter ett års modning har Silje valgt å lansere følgende modell: Fra lørdag denne uken kan alle som er på Facebook gå inn på arrangementet  "Gi ord som varmer". Der ligger det en lenke til Røde Kors, og der er knappen "Donér nå".

– Det er matmangel i Syria. Og det koster 120 kroner å gi to barn i Syria nok mat i én måned. 120 kroner, det er jo bare en kinobillett. Eller en liten julegave.

LES OGSÅ: Tønsberg kommune tar i mot flere flyktninger

Den som velger å gi, kan via Facebook-siden sende en mail til Silje, som så sender et brev til giveren.

– Og det brevet kan man legge under treet til den som ellers ville fått gaven.

Samarbeider med Røde Kors

Arrangementet er i samarbeid med Røde Kors.

– Og så er det  bare å håpe at så mange som mulig deler Facebook-arrangementet videre til så mange som mulig, sier Silje Reistad, som også skriver om tiltaket på bloggen sin.

LES OGSÅ: Da Christina så hvordan syriske Mohamad og Duaa bodde på mottaket, tok hun dem med seg hjem

– Hva ønsker du deg selv til jula, da?

– At folk gir til prosjektet. Jul i år skal handle om å være sammen med familie og venner.

– Ikke et bitte, lite ønske om ny iPhone, engang?

– He, he. Jeg knuste nettopp telefonen min, men den fungerer. Nei, det viktigte er at folk gir, fordi jul handler om kjærlighet. Og kanskje har vi alle godt av en julegavedetox?

Tre måter

Hun forteller at det er tre måter å gi på:

– All inn. Gi hele julegavesummen til barna i Syria, for eksempel dersom du og kjæresten/venninnen din pleier å gi hverandre 500 kroner, går alt inn til aksjonen. Du får et brev du kan fylle ut og gi i julegave.

– Eller gi det som en del av julegaven. Kanskje du allerede har begynt på en julegave, men mangler 200 kroner. Sett inn disse. Du får et brev du kan fylle ut og gi i julegave.

– Eller bare donere. Det er selvfølgelig også helt lov å sette over penger til denne innsamling uten å la det gå utover julegavevanene dine. Enhver sum setter jeg og Røde Kors stor pris på.

Røde Kors jubler

I Røde Kors jubler de for Siljes initiativ.

– Tusen takk for et strålende initiativ. Barna i Syria rammes hardt av krigen og trenger nå mat for å overleve vinteren. Vi setter derfor utrolig stor pris på alle som ønsker å hjelpe, og vi vet at hvert eneste lille bidrag kan redde og forandre liv. Ingen barn bør gå sultne til sengs, skriver markedssjef Kristine Lund i Røde Kors på organisasjonens nettside.

Røde Kors forteller også hva pengene går til:

– Konflikten i Syria har straks vart i fem år, mange bor i provisoriske skur og lever i konstant frykt for nye angrep. Samtidig kjemper de den verste kampen av alle - kampen mot sult. Noen dager er gress, røtter eller kokte kaktusbiter det som er å spise. Andre dager ingenting.

– Behovet for mat og helsehjelp øker dramatisk fra dag til dag. Derfor deler Røde Kors ut matesker over hele Syria. En mateske inneholder mat til en familie som varer i en måned. Denne inneholder blant annet erter, ris, hermetikk, sukker, te, linser, bønner, tunfisk og andre ting en syrisk familie trenger.