Her mangler hver tredje elev vaksine

HVER TREDJE: 35 prosent av barna og elevene ved Steinerskolen mangler vaksine mot barnesykdommer.

HVER TREDJE: 35 prosent av barna og elevene ved Steinerskolen mangler vaksine mot barnesykdommer. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Frykten er utbrudd av meslinger, som kan være dødelig. Hver tredje elev ved Steinerskolen mangler vaksine.

DEL

Folkehelseinstituttet legger ikke fingrene imellom i beskrivelsen av mulige konsekvenser for den som får meslinger: Døvhet, spontanabort, hjernehinnebetennelse, død.

Smittevernoverlegge Maria Vandbakk-Rüther ved Sykehuset i Vestfold er bekymret.

– Det er en grunn til at vi gir vaksiner. Meslinger er en alvorlig sykdom, sier hun.

Mangler fullstendig vaksine

Ved Steinerskolen på Nøtterøy mangler 35 prosent av barna i barnehagen og elevene ved skolen fullstendig vaksine, også mot de andre kjente barnesykdommene.

LES OGSÅ: Fem fikk erstatning etter vaksine mot svineinfluensa

Kommuneoverlege Tor Arne Martinsen på Nøtterøy peker på at en befolkningsgruppe regnes som trygg mot meslingutbrudd når 90 prosent eller flere av dem er vaksinert.

– Aller helst bør 95 prosent ha vaksinert seg, sier Martinsen.

Han understreker at all vaksinering i Norge er frivillig.

– Men vi har nettopp sendt en oppfordring til foreldrene ved Steinerskolen om at barna deres får vaksine. Jeg vet ikke hvor mange som har meldt seg, sier han.

Kommuneoverlegen forteller at noe av motstanden skyldes frykt for kvikksølv i vaksinen.

– Men det er mange år siden kvikksølvet ble tatt ut av vaksinen, sier Martinsen, som også viser til at en falsk rapport om at vaksinen utløste blant annet autisme har fått foreldre til å holde barna borte.

Siden har det dukket opp flere meslingtilfeller i Tyskland og Nederland, mens det har vært sporadiske tilfeller i Danmark og Sverige.

Bare å håpe

– Kommer meslinger også hit, tror du?

– Det er bare å håpe at det ikke dukker opp, sier kommuneoverlegen på Nøtterøy.

Og bak frykten for meslinger lurer polio, som inntil nylig var utryddet som sykdom i Norge og nesten hele resten av kloden. I noen muslimske områder i Somalia og Syria ble barn holdt unna vaksiner, og fra disse områdene kommer det flyktinger.

– De som kommer er svært flinke til å la seg vaksinere. Litt av problemet med polio er at kanskje bare én til to av hundre som er smittet blir syke. Det betyr at 98 prosent av de smittede ikke blir syke, men at de er smittebærere, sier Martinsen, som understreker at det setter en betydelig andel av befolkningen i fare fordi poliovaksinen har en varighet på ti år.

– Som betyr at de fleste av oss bør få ny poliovaksine?

– Ja. Meslingvaksinen varer livet ut.

Dagbladet kunne nylig fortelle at hver fjerde elev ved Steinerskolen på Nesodden var uten vaksine.

Har ingen mening om vaksine

Daglig leder Thomas Johnsen ved Steinerskolen på Nøtterøy understreker at skolen ikke har noen mening om vaksine.

– Steinerskolen tilbyr en alternativ pedagogikk, og vi legger oss ikke opp i hva foreldrene velger for barna sine. Vi har sendt melding til foreldrene at de har tilbud om vaksine.

– Men når et fenomen oppstår i en gruppe, og hver tredje personer i gruppen er involvert, er det vel interessant å vite hvorfor?

– Jo, det er et interessant tema for forskere.

Ingen sammeheng med skoledriften

Steinerskolen bygger deler av sin pedagogikk på teoriene til filosofen Rudolf Steiner, som har inspirert den antroposofiske bevegelsen. Daglig leder Thomas Johnsen sier at hans skole har hentet deler av pedagogikken derfra, men at undervisningen og oppdragelsen er vel så mye basert på erfaring.

– Om foreldre velger ikke å vaksinere barna sine, og jeg ser at de er overrepresentert blant foreldre til våre barn, så har det ingen sammenheng med skoledriften, sier han.

– Jeg har andre ting å bekymre meg for. Det ligger ikke i mitt oppdrag å legge meg opp i hva foreldrene gjør på dette området.

– Hvilket råd gir dere foreldrene?

– At de bør snakke med helsesøster. Det er hennes fagfelt.

Foreldrene

Leder i foreldreutvalget (FU) ved Steinerskolen, Camilla Irgens Henriksen, sier at hun som FU-leder henviser til Steinerskoleforbundet, som i en pressemelding sier at de ikke har noen mening om vaksiner.

I pressemeldingen heter det at det er uheldig at steinerskolene blir assosiert med vaksinemotstand, og ikke den alternative pedagogikken.

– Men som mor og privatperson følger jeg de anbefalte vaksinasjonsprogrammene for barna, sier FU-leder Henriksen, som tilføyer at vaksinering er og blir et privat anliggende.

Antroposofisk lege

I det antroposofiske miljøet er det også faglig enighet om at farene ved meslinger er overdrevet.

– Meslinger har ekstremt liten dødelighet, sier lege Anette Bender, leder i antroposofisk legeforening.

– Allerede før vaksinen ble innført sank dødeligheten etter meslinger fra to til én prosent.

Hun peker også på at den tyske allmenlegeforeningen mener at vaksinene hindrer kanskje to meslingdødsfall i en befolkning på 80 millioner.

– Ja, meslinger er en alvorlig sykdom hos barn, den krever mye av foreldrene. Antroposofisk legeforening sier ikke ja eller nei til vaksiner, men til at foreldre skal ta informerte valg, sier Bender, som viser til den tyske Parcifal-studien blant 6630 barn, av dem 4606 fra steinerskolemiljøet. Mange av disse var ikke vaksinert.

– Undersøkelsen tyder på at de hadde mindre astma og allergier enn i resten av befolkningen, sier hun.

Hjertesukk

I Antroposofisk selskap sier Sissel Jenseth at hun personlig har valgt å følge vaksinasjonsprogrammet for sine fire barn.

– Men jeg har et hjertesukk. Hva er det vi fokuserer på? Hvor mange har dødd av barnesykdommer de siste tyve årene? Tankegangen til de som velger ikke å vaksinere barna sine, er at barna blir sterkere av å gå gjennom sykdommene, at sykdommene faktisk har noe for seg. Og forskerne strides, sier Jenseth, som legger til:

– Det er noe med proposjonene i sakene, om at en gruppe pekes ut fordi de ikke gjør som alle andre. Saken er også at det farligste for barna våre handler om noe helt annet, selvmord. Det er sannheten, sier Sissel Jenseth i Antoposofisk selskap.

Artikkeltags