– Hvorfor har de valgt et navn som ligger så tett opp til Flyktninghjelpen?

Slik ser hjemmesiden til Den Norske Flyktninghjelpen ut. Styreleder Alexander Hagen vedgår at bildet av Kenneth Hovland er av en annen person. Et nettsøk indikerer at mannen på bildet er en kaffeselger på Filippinene.

Slik ser hjemmesiden til Den Norske Flyktninghjelpen ut. Styreleder Alexander Hagen vedgår at bildet av Kenneth Hovland er av en annen person. Et nettsøk indikerer at mannen på bildet er en kaffeselger på Filippinene. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Den norske Flyktninghjelpen er navnet Alexander Hagen og Kenneth Hovland fra Nøtterøy har valgt på sin nystiftede organisasjon. Den egentlige Flyktninghjelpen reagerer.

DEL

Det var DN som først brakte saken, som også blir omtalt i flere andre aviser fredag kveld.

I annonser i flere aviser ber de folk sende penger til «syriske flyktninger», og oppgir nettadressen dnfh.no for mer informasjon.

— Vi gjør det for å hjelpe, sier Alexander Hagen til DN, og spør om det er feil.

Han kan imidlertid ikke gi ett eneste konkret eksempel på hvilke hjelpeprosjekter innsamlede penger vil gå til.

Til Dagbladet sier Alexander Hagen at organisasjonen vurderer å kjøpe et hotell og drive flyktningmottak. Samme avis skriver at det er Hagen og noen bekjente som har mistet jobben i oljebransjen som har stiftet organisasjonen.

Betviler hensikten

Flyktninghjelpen reagerer på at de har tatt et navn som ligner på deres. Ifølge DN betviler organisasjonen mennenes hensikter.

– Jeg har vært både i kontakt med Den Norske Flyktninghjelpen og innsamlingskontrollen i dag. Når et selskap velger et navn som er så likt vårt, er det problematisk, sier leder for samfunnsavdelingen Harriet Rudd i Flyktninghjelpen, som er en gammel, veletablert hjelpeorganisasjon i Norge.

I DN advarer daglig leder Børre Hagen i Innsamlingskontrollen folk om å gi penger til ukjente organisasjoner.

– Vi har ikke registrert denne organisasjonen, og vil undersøke dette nærmere. Hvorfor har de valgt et navn som ligger så tett opp til Flyktninghjelpen? Vi advarer givere mot å gi til organisasjoner de ikke kjenner, sier Hagen i Innsamlingskontrollen.

Til Dagbladet sier Alexander Hagen i Den Norske Flyktninghjelpen at pengene som kommer inn går inn på en bedriftskonto med egen regnskapsfører.

— Så det er ikke bare å ta ut dem. Foreløpig er de eneste pengene som er brukt på dette selskapet, våre egne, sier han.

Alexander Hagen sier til Dagbladet at selskapet har sin egen revisor.

Artikkeltags