Advarer mot kataloghaier

ÅRVÅKEN: Bedriftseier Atle Axelsen i Nøtterøy Vedlikehold Service AS var årvåken og oppdaget at et Oslo-firma, som hadde tatt et navn svært likt en seriøs aktør i markedet, sendte ut fakturaer for internettoppføringer han ikke hadde bestilt. Foto: Per Gilding

ÅRVÅKEN: Bedriftseier Atle Axelsen i Nøtterøy Vedlikehold Service AS var årvåken og oppdaget at et Oslo-firma, som hadde tatt et navn svært likt en seriøs aktør i markedet, sendte ut fakturaer for internettoppføringer han ikke hadde bestilt. Foto: Per Gilding

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

NØTTERØY: Bedriftseier Atle Axelsen har blitt lurt av kataloghaier før. Men ikke denne gangen.

DEL

Både Axelsen og andre bedriftsledere i Norge skal være usedvanlig årvåkne for å oppdage den lille forskjellen: Et Oslo-firma ved navn «bedriftsok.no» har sendt ut fakturaer på rundt 1500 kroner.

Navnelikhet

I Oslo ligger også firmaet som faktisk heter «bedriftsøket.no», en veletablert og seriøs aktør i bransjen. Og en som Atle Axelsen i Nøtterøy Vedlikehold Service har avtale med.
Der er frustrasjonen stor. Så stor at de til samtlige kunder har sendt ut en kraftig advarsel:

«Bedriftsøket.no AS har siden tirsdag 23. mars mottatt flere hundre samtaler fra fortvilede næringsdrivende som har fått en faktura fra Bedriftsok.no, uten at de kjenner til grunnlaget for fakturaen. Ut fra våre opplysninger er referansepersonene de samme på alle fakturaene, det er kort betalingsfrist, summene er relativt like og man kommer ikke i kontakt med firmaet. Dette er historiske tegn på fakturasvindel og antakelig en masseutsendelse av fakturaer.»

Frakoblet

Bedriftsøket.no har selv forsøkt å komme i kontakt med firmaet som nærmest har stjålet navnet deres, uten å lykkes. Da Tønsbergs Blad forsøkte å komme i kontakt med bakmennene i firmaet, var alle telefonene enten frakoblet, eller så var det ingen som svarte.

Prøver seg

– Det er alltid noen som prøver seg, konstaterer Atle Axelsen i Nøtterøy Vedlikehold Service AS.

Han har blitt utsatt for såkalte kataloghaier før.

– På 90-tallet var det mye av dette. Jeg betalte til og med til en lokal aktør, men da fikk jeg pengene tilbake.

Kjennetegnet på kataloghaiene, er at de sender fakturaer for ikke avtale oppføringer.

Betalingsfristene er ofte korte. Og når man forsøker å komme i kontakt med bakmennene, er det ingen som tar telefonen. Eller svarer på brev.

Internett

Internett har overtatt for katalogoppføringer. Fra Brønnøysundregistrene eller Telenor kan hvem som helst kjøpe åpen bedriftsinformasjon som telefonnumre og adresse, og legge disse inn i søkbare baser. Deretter er det mulig å sende fakturaer til bedriftene for oppføringen, som altså ikke er bestilt. Ofte er summen så lav at den går under radaren på den som betaler regningene. Dermed er det mulig for bakmennene å håve inn store summer. Og politiet har gjort det klart at det skal betydelige summer og mange anmeldelser til før etterforskning er aktuelt.

Inkasso umulig

Når firmaer får fakturaer for ikke bestilte oppføringer, kan de enkelt gjøre som Atle Axelsen. På fakturaen skrev han enkelt og greit: «Jeg kan ikke se at jeg har inngått noen avtale med dere. Denne blir ikke betalt. Atle.»

Dermed er fakturaen bestridt. Den kan dermed ikke sendes til inkasso eller inndrives på noen andre lovlige måter.

Artikkeltags