– Gaupa er ikke farlig

Som andre kattedyr, er gaupa mest aktiv på natta. Da jakter den gjerne på rådyr. Men farlig for mennesker, er den ikke.

Som andre kattedyr, er gaupa mest aktiv på natta. Da jakter den gjerne på rådyr. Men farlig for mennesker, er den ikke. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Høyst sannsynlig vandrer det en eller flere gauper rundt på Nøtterøy. – Ikke farlig for mennesker, understreker Trond Mathisen i Viltnemnda.

DEL

Erik Skjellerudsveen i Øvre Fjellvei på Teie fikk seg en overraskelse da han skulle ut og gjøre hagearbeid i går. Like utenfor hagen lå et halvveis oppspist rådyr, sannsynligvis angrepet av en gaupe.

Skjellerudsveen uttalte til tb.no at han trodde barna hans ville bli skremt av hendelsen, og bekymret seg også over at dette er i samme område som barneskolen.

Trond Mathisen i Viltnemnda bedyrer at ingen har noe å frykte.

LES OGSÅ: Viltnemnda: Rådyr trolig drept av gaupe

– Hvis noen er bekymret med tanke på sikkerhet for barna, kan jeg berolige dem. Gaupe er ikke farlig for mennesker. Den  er så sky at den stikker av gårde med en gang. Naturfotografer ligger jo ute i ukesvis for å klare å få tatt et bilde av den, sier han.

– Karakteristisk for gaupa

Mathisen er ganske sikker på at det er en gaupe som har vært på ferde på Teie. Han fikk også i fjor et par henvendelser om at folk hadde sett det store kattedyret på Nøtterøy.

– Måten rådyret i Øvre Fjellvei ble angrepet på, tilsier at det er en gaupe. Vom og innvoller er spist opp, og et av beina er borte. Det tyder på en sterk kjeft, og er karakteristisk for gaupa, sier Mathisen.

LES OGSÅ: Rådyr bitt i hjel av gaupe

Han forteller at det har blitt flere observasjoner av gaupe i Vestfold de siste årene. Jakt på dyret er ikke så vanlig.

– Det er noen få kvoter, men ingen jakter gaupe for å spise den. Det blir isåfall mer som et trofe, eller beskatning, sier Mathisen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.