Dette er lovlig!

VILL FARTSLEK: Jørn Finsrud fra Nøtterøy filmet dette da han var på isfiske med familien sin på Vestfjorden ved Munkholmen. – Det lå faktisk betydelige isblokker rundt 15–20 centimeter høye rundt på isen der de kjørte, forteller Finsrud.Foto: Jørn Finsrud/Båtliv

VILL FARTSLEK: Jørn Finsrud fra Nøtterøy filmet dette da han var på isfiske med familien sin på Vestfjorden ved Munkholmen. – Det lå faktisk betydelige isblokker rundt 15–20 centimeter høye rundt på isen der de kjørte, forteller Finsrud.Foto: Jørn Finsrud/Båtliv Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

NØTTERØY/STOKKE: Bilkjøring ute på fjorden er lovlig, men ikke å anbefale.

DEL

– Det er ikke ulovlig å kjøre på islagt vann, fastslår seksjonsleder Morten Skarpaas for avdeling trafikk, sjø og miljø i Vestfold politidistrikt.

I går trykket Tønsbergs Blad en artikkel om livsfarlig lek på islagte Vestfjorden. Jørn Finsrud fra Nøtterøy var tilfeldigvis på isfiske med familien og fikk filmet det de så: To biler som ifølge Finsrud kjørte i en fart på rundt 150 kilometer i timen. Den ene bilen hadde også en skikjører på slep etter seg i tau.

LES OGSÅ: Villmannskjøring på Vestfjorden

– De kjørte i hvert fall tre turer fram og tilbake med ski på slep, forteller Finsrud.

Alt dette foregikk mens det også var andre skigåere på isen.

Operasjonsleder Johs Nysæther i Vestfold politidistrikt karakteriserte situasjonen som «livsfarlig lek».

Skarpaas forklarer at Vegtrafikkloven ligger til grunn og gjelder all trafikk med motorvogn uten å ta hensyn til hvor kjøringen skjer.

– Hvor fort kan man kjøre på fjorden, da?

– I tettbebygd strøk er fartsgrensen 50 kilometer i timen, mens fartsgrensen utenfor tettbygd strøk ikke er fortere enn 80 kilometer i timen, sier Skarpaas.

– Idiotkjøring

Skarpaas minner om at bilførere etter loven skal tilpasse farten etter føre, sikt og trafikkforholdene, slik at det ikke kan oppstå fare for andre.

– Hvis hastigheten på Vestfjorden var 150 kilometer i timen, er dette helt uakseptabelt. Dette er idiotkjøring, sier Skarpaas.

Han tror neppe politiet ville dristet seg ut på isen med sine biler for å gjøre noen fartsmåling dersom de hadde vært til stede. Lasermåling fra land er vanskelig å få til, men en måling ut ifra video er derimot mulig.

– Vi kommer nok ikke til å gjøre noe med dette. Det er mange trafikkovertredelser. Vi må bare ta det vi kommer over, sier Skarpaas.

Ville mistet lappen

Lappen kunne imidlertid røket med en gang for føreren som dro en person på ski etter seg.

– Det hadde vært førerkortbeslag på direkten. Det er jo kjempefarlig. Personen kunne sklidd og kommet under en annen bil, hvis det var flere, eller han kunne falt og slått seg. Bilen er ikke laget for å trekke folk. Den er ikke et leketøy, sier Skarpaas.

Bjørn Kristiansen fra Nøtterøy har jobbet som los i 28 år og har vokst opp ved Vestfjorden. Også han så villmannskjøringen med egne øyne.

– Å kjøre med bil på isen nå er ikke å anbefale. Det var to Volvo 740-er. Det er forholdsvis tunge biler, sier han og viser til faren for å gå igjennom isen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken