– Jeg syns dette var veldig trist å høre om, sier styrer Marion Berg Kolpus ved Tiriltoppen barnehage på Nøtterøy til tb.no.

I Solvang barnehage i Sandefjord mener man altså at Lucia-feiring i barnehagetiden ekskluderer noen barn. Nå skal de bare lære om Lucia, men feire med en lysfest, forteller barnehagestyrer Solfrid Karlsen til NRK Vestfold.

Hadde med lys

I dag, torsdag, feiret de lysfesten.

– Det har vært kjempehyggelig. Barna hadde med lys og lykter hjemmefra som vi pyntet med ute. Vi tente bål og spiste bålmat, forteller Solfrid Karlsen til tb.no.

– Hva slags reaksjoner har du fått på at dere ikke vil ha Lucia-feiring i år?

– Egentlig ikke så mange. Har fått noen meldinger om at det er fint, men ingen stormende jubel ei heller grining, sier hun.

Selv mener hun det er riktig ikke å ha Luciafeiring.

– Vi skal markere høytidene. Ikke feire. Denne saken har gjort at vi virkelig har tenkt over hva det er vi gjør her i barnehagen. Vi blir mer kunnskapsorientert om religion og tro og hvordan vi formidler dette. Vi må ha markeringer som inkluderer alle, mener hun.

– Tradisjoner er en del av vår kultur

Hos Tiriltoppen på Nøtterøy går Lucia-feiringen på samme måte som den alltid har gjort.

– Det er julearrangementene våre vi får flest positive tilbakemeldinger på fra både foreldre og barn, sier styrer Marion Berg Kolpus hos Tiriltoppen.

Hun mener det er viktig å ta var på juletradisjonene. Blant annet Lucia. Og sier det er trist at man i barnehagen i Sandefjord ikke lenger vil feirer Lucia på en tradisjonell måte.

– Tradisjoner er en del av vår kultur. Og barnehagen er en kulturformidler. Jul er en del av denne kulturen. Vi må ikke lage alternativer for alt, mener hun.

– Men jeg respekterer at andre gjør det annerledes enn hos oss, sier Berg Kolpus.

Også i Backers barnehage i Holmestrand setter man pris på Lucia-feiringen.

– Vi tenker at det ikke er nødvendig å droppe Lucia for å skape god integrering i barnehagen. I Backers barnehage er det plass til alt fra Id og st. Nicholas til Lucia, nisseluer, krybbevandring mm, skriver barnehagestyrer Hilde Solberg i Backers barnehage i en mail til tb.no.

Hva mener du? Diskuter i kommentarfeltet!