Det er en svært betent boligstrid på Kjøpmannskjær som nå ser ut til å få sitt endelige punktum.

Del på Facebook

Vedtaket i kommuneplanutvalget i går innebærer at huseierne Trond Lepsøe og Marianne Ravndal Lepsøe kan sprette champagnen og nyte utsikten over Vrengen uten å måtte rive så mye som en planke.

– Naturligvis synes jeg det er fint, sa Trond Lepsøe da Tønsbergs Blad ringte og informerte ham om avgjørelsen i går ettermiddag.

– Men jeg synes det er fryktelig å ha måttet bruke så mye tid, energi og penger på denne saken, la han til.

LES MER: Nå må Trond rive huset

– Skader omdømmet

Mens huseierne er lettet over utfallet, mener flere av politikerne på øya at avgjørelsen er håpløs.

– Dette kommer til å gå utover kommunens omdømme, slår Tone Kalheim fra Rødt/SV fast.

Hun synes det er ille at et ulovlig oppført bygg nå med et knips blir lovlig.

– Saken har pågått i lang tid, vi har en domsavsigelse hvor vi har fått medhold. Høyesterett har avvist huseierens klage, administrasjonen vår har gjort mye arbeid, og vi har vist politisk skikkelighet og vært ryddige i forhold til lovverk og bestemmelser. Skal vi nå bare ignorere alt dette?, undret en opprørt Kalheim under utvalgsmøtet.

Hva mener du om saken. Var dette et riktig valg av politikerne? Diskuter i kommentarfeltet nederst i saken.

LES OGSÅ: Tvinges ut av feilplassert hus

Sju meter feil

Historien er denne:

• Ekteparet Lepsøe fikk i 2007 lov til å rive eksisterende og bygge ny bolig på den nesten 5,2 mål store eiendommen i Kirkeveien 549. Tomten er regulert delvis til LNF (landbruk, natur og friluftsliv), delvis til bebyggelse og anlegg.

• Da Lepsøe søkte om ferdigattest, oppdaget kommunen at nybygget var oppført sju meter inn på LNF-området og krevde at boligen ble flyttet.

• Lepsøe og deres advokat har hele tiden hevdet at unøyaktige kart er årsaken til fadesen. Kommunen mener imidlertid at Lepsøe, som selv er byggmester, hele tiden har visst bedre og viser til at boligen har fått en annen plassering enn Lepsøe først søkte om.

• Etter uoverensstemmelsene søkte Lepsøe om dispensasjon fra kommuneplanen, slik at huset kunne godkjennes. Søknaden ble avvist, og familien valgte å gå rettens vei.

• Lepsøe led et knusende nederlag i tingretten i juni i fjor. Senere har både lagmannsretten og Høyesterett avvist Lepsøes klage.

• Før påske valgte Lepsøe å søke om å få flyttet grensen for LNF-området, slik at en større del av tomten blir avsatt til bebyggelse. Dette sa flertallet i kommuneplanutvalget ja til i går.

LES MER: Må dette huset flyttes syv meter?

Så bort fra historien

Varaordfører Bjørn Kåre Sevik gikk i bresjen for å godta huseiernes søknad.

– Det vi skal forholde oss til er en grensejustering, ikke historien saken har.

Arne Magnus Berge fra Venstre sa seg enig med Sevik.

– Man blir kanskje litt varm i trøya av historikken, rettssakene og det hele, men dette er ikke stedet for straff. Eventuell straff får politi og påtalemyndighet ta seg av, sa Berge og understreket at utvalget nå kun skulle ta stilling til en endring av den såkalte formålsgrensen.

Erik Holmelin fra Høyre delte også Berge og Seviks syn, men la ikke skjul på at det var med visse betenkeligheter.

– Dette er fryktelig vanskelig. Det er en signaleffekt ute og går her, men etter å ha snakket lenge med meg selv har jeg landet på at vi ikke bør kjøre prinsipper.

Sammenheng

– Vi kan ikke se bort fra historien. Det store bildet er at her er det bygget ulovlig, trolig bevisst, sa Jon Sanness Andersen fra Arbeiderpartiet. Han frykter at saken vil skape presedens og at flere nå vil tenke at det er greiere å be om tilgivelse enn tillatelse.
Frp, Høyre, KrF, Venstre og Nøtterøy-listen mot bomring sørget imidlertid for at administrasjonens forslag om å godta grenseendring ble vedtatt med åtte mot tre stemmer.

NB: For en måned siden var en sammenlignbar sak oppe til behandling, også det på Nøtterøy. Da valgte det politiske flertallet å endre en reguleringsplan, slik at tilbygget i Ulvøveien 12 gikk fra ulovlig til lovlig.