Skulle røyke ut veps – brente ned kirkehekken

Slik så kirkehekken ut etter brannen.

Slik så kirkehekken ut etter brannen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

NØTTERØY: Det brant kraftig i hekken rundt Nøtterøy kirke på Borgheim etter et forsøk på å bli kvitt et vepsebol.

DEL

Brannvesenet rykket tirsdag ut til Nøtterøy kirke etter melding om brann i granhekken mellom kirkegården og driftsbygningen, etter at en kirkegårdsarbeider gikk litt for hardt til verks.

– Vi har fått beskjed om at det var en ansatt som skulle røyke ut et vepsebol, så tok det fyr i hekken. Han forsøkte vel febrilsk å slukke, og fikk i seg en god del røyk, sier operasjonsleder Kjetil Indahl i Vestfold politidistrikt.

Politiet fikk meldingen klokken 12.12.

Mannen, som jobber som kirkegårdsarbeider, ble tatt med i ambulansen for legesjekk.

LES OGSÅ: Sveisearbeid førte til brann

Vinduene ødelagt

– Det er jo trist å se. Det eneste som er veldig, veldig bra, er at det ikke begynte å brenne i driftsbygningen, sier kirkeverge Kjell Solberg ved Nøtterøy kirke.

Driftsbygningen står bare et par meter unna hekken. Alle de ytre vinduene på veggen mot hekken er knust av varmen fra flammene, ifølge Solberg.

– Vi er i hvert fall forsikret, legger han til.

Den brennende busk

Hullet brannen har etterlatt seg i hekken, er omtrent 20 meter langt og befinner seg midt i den cirka 60 meter lange hekken, som rager nesten tre meter i været.

– Vi må se hva vi gjør her, dette er jo en svær hekk. Kanskje det blir penest å fjerne hele hekken, sier Solberg.

Slik fjerner du veps

Roar Ree Kirkevold fra Re har vært birøkter i rundt 20 år, og er mest kjent for å skrive faglitteratur om bier. I utgangspunktet anbefaler birøktere oss å la nyttedyrene få ha bolet sitt i fred.

– Med mindre det ikke er rett over senga eller døra di. For veps angriper deg bare hvis du kommer borti bolet deres. De angriper for å forsvare bolet, forklarer han.

Han gir følgende råd dersom du fjerne et vepsebol.

1. Kjøp en flaske av giften Permetrin, og spray inn i bolet sent på kvelden eller tidlig på morgenen. De dør med en gang på en human måte. Veps flyr også i mørket, så du får nok ikke med deg alle. De gjenlevende er uansett avhengig av bolet sitt og vil etter hvert dø.

2. Vil du ikke bruke gift, kan du gripe bolet med en plastpose og brenne det opp, eller legge det i fryseboksen. Veps er vekselvarme og vil raskt dø av kulden.


– Det var nok helt unødvendig å fjerne bolet i hekken på kirkegården. Selv for de nærmeste gravene, skal det veldig mye til før vepsen stikker deg fordi du vanner graven. Det beste hadde vært å la dem være der, sier Ree Kirkevold.

LES OGSÅ: Spiste fiken - svelget veps

– Bolet måtte bort

Det er imidlertid kirkegårdsarbeiderne helt uenige i. Astrid Lie Olsen, som er samboer med en av dem, forklarer hvorfor.

– Samboeren min kjørte over et av vepsebolene på bakken tidligere i dag.  De ble veldig aggressive. Hele svermen kom ut og han måtte kjøre for livet på gressklipperen. De er ganske kjappe. Gresset må klippes, så bolet måtte vekk, forklarer Lie Olsen.

– Men det var nok ikke det beste måten å fjerne det på, medgir hun.

LES OGSÅ: Sjekk den vepsen!

Det skal ha vært tre vepsebol i hekken på stedet. Selv om hekken ser grønn og frodig ut på utsiden, er den knusktørr inni. Det skulle ikke store flammen til før uhellet var et faktum da den andre kirkegårdsarbeideren skulle fjerne det.

– Da de forsøkte å slokke brannen, ble de stukket. Samboeren min har en del vepsestikk nå. Det var ganske dramatisk en stund. Alle er ganske oppskaket fortsatt, forteller Lie Olsen tirsdag ettermiddag.

Artikkeltags