Mer enn bare pianisten

TRAKK FOLK: Bjørn (Lillebror) Sande Larsen spilte piano på utestedet Piraya på brygga i Tønsberg, og trakk et stort publikum. Men han var også med å starte firmaet, og var i følge et dokument med på å lede og følge opp den daglige driften.Foto: Anne Charlotte Schjøll

TRAKK FOLK: Bjørn (Lillebror) Sande Larsen spilte piano på utestedet Piraya på brygga i Tønsberg, og trakk et stort publikum. Men han var også med å starte firmaet, og var i følge et dokument med på å lede og følge opp den daglige driften.Foto: Anne Charlotte Schjøll Foto:

Av og
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: – Jeg var ansatt som musiker og artist, og ble lurt til å overta Piraya, sa Lillebror. Men artisten var en av gründerne, hadde opsjon på å kjøpe 80 prosent av aksjene, og fulgte opp driften av utestedet som gikk dundrende konkurs.

DEL

10. november gikk pianobaren Piraya på brygga i Tønsberg over ende, etter at det ikke var betalt skatt, moms og lønn til de ansatte. Bjørn (Lillebror) Sande Larsen sto som eier av firmaet, og konkursbehandlingen vil trolig ende med en politianmeldelse.

– Var ansatt

Etter konkursen fortalte Sande Larsen til Tønsbergs Blad at han kun var ansatt som musiker og artist på utestedet, at han aldri hadde noe med driften å gjøre, og at han følte seg lurt til å ta over det skakkjørte firmaet.

LES OGSÅ: Piraya begjært konkurs

Han sa han gjorde dette for å hjelpe den forrige eieren med å selge utestedet videre. Dette har han også skrevet i en redegjørelse han har levert til tingretten.

– Visste alt

Dette får ikke tidligere styreleder og eier Øyvind Stokkedal til å stemme.

– Sande Larsen har flere ganger gjennom sommeren referert til sine eierposter i selskapet på e-post. Vi drev dette firmaet sammen, sier Stokkedal.

Han viser også en av e-postene til Tønsbergs Blad.

– Selskapet ble stiftet av Lillebror, Dag Are Lunde og meg. Jeg ble invitert inn av Lillebror og Lunde. De hadde erfaring fra flere andre utesteder, og skulle få selskapet opp å gå.

At Lillebror føler seg lurt, forstår han ikke.

– Han har vært kjent med den økonomiske situasjonen og forsøket på opprydding i selskapet. Han har vært med på alle strategiske beslutninger og vært med på de fleste innkjøpene sammen med daglig leder, sier Stokkedal.

Gentlemen’s agreement

Dokumenter fra Brønnøysundregistrene viser at firmaet ble registrert på julaften i fjor, med Øyvind Stokkedal som styreleder og Bjørn Sande Larsen og Dag Are Lunde som styremedlemmer.

Stokkedal sier aksjene etter hvert ble satt på ham, fordi utestedet ikke fikk skjenkebevilling med Lillebror og Lunde som eiere. De tre hadde en muntlig underliggende avtale om at de eide en tredel av firmaet hver. Stokkedal sier dette var en «gentlemen’s agreement», og at denne er referert i korrespondanse mellom de to flere ganger.

– Jeg har ingen underliggende avtale noe sted. Jeg ba flere ganger om en slik avtale før sommeren, men fikk streng beskjed om å vente. Jeg fortsatte da mitt arbeid som artist og ikke eier, sier Sande Larsen i dag.

Mister spillejobber

I et upublisert intervju med Tønsbergs Blad noen dager etter konkursen, sa artisten at det var en belastning å bli knyttet til Piraya som eier, og at han har tapt flere spillejobber på det.

LES OGSÅ: Betalte ikke moms, skatt eller lønn

– Dette skader mitt rykte. Selv om jeg bare var eier i noen dager og aldri i praksis. Det har gått hardt inn på meg, sa Sande Larsen.

– Jeg skulle hjelpe daværende eier med å lete etter noen som ville kjøpe firmaet. Stokkedal sa at jeg måtte bli eier for å selge firmaet videre. Jeg har underskrevet papirene i all hast på et dårlig bilpanser. Han sendte dem med en gang til Brønnøysund, uten å si ifra. Jeg føler meg lurt, sa artisten.

– Det stemmer ikke at han skulle hjelpe meg å selge firmaet. Han ville drive utestedet videre, og han gjorde flere forsøk på å finne investorer. Jeg sendte heller ingen dokumenter til Brønnøysund, sier Stokkedal.

– Ble overrasket

Sande Larsen sa også at de økonomiske problemene kom brått på.

– Jeg var ikke involvert i driften og ble veldig overrasket. Beliggenheten, stedet og konseptet var fantastisk, og det var mye folk, sa Sande Larsen.

I avtalen der aksjene blir overført fra Stokkedal til Sande Larsen, som er en innfrielse av en opsjonsavtale der aksjene overføres til artisten, står det derimot at Lillebror har «bidratt med å lede, trekke publikum og følge opp det daglige i bedriften».

Ga bort firmaet

Noen få dager etter at Sande Larsen overtok aksjene, solgte han utestedet videre til Christian Willy Bruun, uten at dette er registrert i Brønnøysundregistrene. Ifølge bobestyreren var dette en «nulltransaksjon», og det har ikke vært aktivitet på utestedet under den nye eieren. Bruun ønsker ikke å kommentere saken ovenfor Tønsbergs Blad.

Noen få dager etter at Bruun overtok utestedet ble skjenkebevillingen også trukket tilbake, fordi den som var ansvarlig for skjenkingen ikke var ansatt ved utestedet eller involvert i driften på annen måte.

Stokkedal sier det er flere grunner til at utestedet gikk over ende.

– Det er sikkert flere årsaker. Dårlig styring, dårlig forarbeid og kanskje en tøff sesong. Vi har i hvert fall hatt altfor høye kostnader, og hadde ikke likviditet til å drive. Det ble hånd til munn fram til sommersesongen, og da den kom hadde vi for mye gjeld, sier han.

Det har ikke lyktes Tønsbergs Blad å komme i kontakt med tidligere daglig leder Robert H. Henriksen.

Artikkeltags