Nøtterøy sier nei til Tønsberg

INGEN SAMMENSLÅING: De tre Høyre-ordførerne Roar Jonstang (Nøtterøy, til venstre), John Marthiniussen (Tjøme, midten) og Petter Berg (Tønsberg) ønsket å slå sammen kommunene, men i dag ble det klart at det gikk i vasken. Foto: Anne Charlotte Schjøll

INGEN SAMMENSLÅING: De tre Høyre-ordførerne Roar Jonstang (Nøtterøy, til venstre), John Marthiniussen (Tjøme, midten) og Petter Berg (Tønsberg) ønsket å slå sammen kommunene, men i dag ble det klart at det gikk i vasken. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Artikkelen er over 5 år gammel

Meldingen er klar: Nøtterøy vil slå seg sammen med Tjøme og gravlegger samtidig videre forhandlinger med Tønsberg.

DEL

TJØME/NØTTERØY/TØNSBERG: Dette skal være klart etter en grundig prosess i Nøtterøy Høyre. Konklusjonen er at det ikke er mulig å få flertall for en sammenslåing mellom Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme (TNT) på øya.

Ambisjonen er også at den planlagte folkeavstemningen avlyses.

– Ikke nådd målet

Ordfører Roar Jonstang (H) understreker imidlertid overfor Tønsbergs Blad at det på lengre sikt åpnes for en større regionskommune.

– Vi har ikke nådd målet, men jeg håper vi er på vei dit, sier han.

– Vi ser at det ikke er tilslutning til en sammenslåing med Tønsberg verken i det politiske miljøet eller i befolkningen. Det er det imidlertid om en sammenslåing med Tjøme, og det vil vi gå videre med.

Jonstang håper at stemningen vil snu en gang i fremtiden.

– Jeg mener fortsatt at en sammenslåing vil være best både for innbyggerne og verdiskapningen, sier han.

LES OGSÅ: Flertallet vi ha sammenslåing

– Veldig synd

For Tønsberg-ordfører Petter Berg (H) er dette en dårlig dag.

– Det er veldig synd at det ikke er stemning politisk på Nøtterøy for å gå videre med TNT, sier han etter sjokkbeskjeden.

– Men vi vil fortsette samarbeidet mellom kommunene både administrativt og politisk. De tre kommunene er tett integrert, og har all interesse av å fortsette samarbeidet.

– Hva gikk galt?

– Nå er jeg opptatt av å se fremover. Det er nok mange faktorer som har ført til dette, og det er sikkert ting vi kunne gjort annerledes. Nå skal vi analysere prosessen og evaluere det som har skjedd.

– Akkurat nå tror jeg det er viktig å sette seg ned og tenke seg litt om. Jeg synes særlig det er viktig å ta vare på det gode samarbeidsklimaet som er skapt mellom de tre kommunene, sier han.

LES OGSÅ: – Latterlig å velge bort Tønsberg

– Vi beklager

– Nøtterøy Høyre arbeider for ytterligere utvidet samarbeid med nabokommunene og har som målsetting en ny regionkommune for Tjøme, Nøtterøy og Tønsberg. Tiden er moden for å bygge en ny kommune sammen med Tjøme. Vi beklager at tiden ikke er moden for å inkludere Tønsberg i denne omgang, skriver Nøtterøys ordfører Roar Jonstang (H) i en pressemelding signert også av Tom Mello, styreleder i Nøtterøy Høyre og Hans Chr. Bøe, gruppeleder Nøtterøy Høyre.

Dropper folkeavstemning

De begrunner avgjørelsen med at tiden ikke var moden for å gå sammen med Tønsberg.

– Vi har registrert en holdningsendring i befolkningen angående kommunestruktur. Vi får ikke til en sammenslåing av de tre kommuner i denne omgang. Vi vil at Tjøme Nøtterøy skal være første skritt på veien til en regionkommune, hvis Tjøme ønsker det. Da uten folkeavstemning på Nøtterøy. Denne beslutningen er basert på en grundig prosess i partiets ulike organer.

Vil fortsette samarbeidet om veiløsning

– Vi skal fortsatt samarbeide politisk og administrativt til felles beste for helheten i vårt geografiske område. På kort sikt gjelder dette en veiløsning basert på en koordinert og likeverdig prosess. Likeledes vil vi samarbeide om næringsutvikling og tjenestetilbud til beste for innbyggerne og arbeidsplassene, lover de tre i pressemeldingen.

Aamodt overrasket

Opposisjonsleder i Tønsberg Bystyre Per Martin Aamodt (Ap) er overrasket over at TNT nå blir skrinlagt.

– Dette kom litt plutselig. Jeg kan ikke si noe annet enn at det er forferdelig trist. Hele prosessen har holdt på ganske lenge. Det startet for flere år siden hvor disse ordførerne sto på Kanalbrua og skulle slå dette sammen. Så har jo prosessen gått videre. Tønsberg Aps rolle har jo vært litt avventende, men da utspillet i sin tid kom synes jeg det var positivt.

– Hva har Tønsberg gjort feil?

– Det kan man lure på. Dette må få vi få en diskusjon på. Vi må finne ut hva som er årsaken. Jeg tror kommuneøkonomi har vært vesentlig, sier Aamodt.

Han mener det er beklagelig at Tønsberg nå blir stående alene:

– Slik landskapet ser ut er det da satt en strek mot yene. Stokke går mot Sandefjord og Andebu, Re jobber nordover og Horten står vel også alene. Det er sterkt og beklagelig.

– Hvem har ansvaret?

– Jeg vil ikke skylde på noen. I de møtene jeg har vært på har jeg prøvd å opptre positivt. Det er makta som rår i politikken. Vi som er opposisjonspolitikere har dette mer som hobby. Ordførerne, som er heltidspolitikere, har et tett og godt samarbeid, og hva som skjer der får de svare for, sier Aamodt.

LES OGSÅ: – Uheldig av Tønsbergs politikere

– Ikke overraskende

Bjørn Kåre Sevik (Frp) på Nøtterøy har kjempet mot sammenslåing siden debatten kom i gang for alvor.

– Jeg er veldig fornøyd, og synes dette er helt riktig. Det er ikke tilslutning i befolkningen til sammenslåing, og da er det heller ingen grunn til å fortsette utredningen, sier han.

– Vi har alltid ment at en sammenslåing med Tønsberg ikke vil gavne Nøtterøy, sier han.

Artikkeltags