Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker seg vannbuss og universitet

Artikkelen er over 6 år gammel

Det var mange spørsmål og meninger som skulle debatteres da næringsliv og kommunesammenslåing var tema på Oseberg mandag kveld.

TØNSBERG: Det var trangt om plassen da rundt 100 personer møtte opp i Ormen Lange i Oseberg kulturhus for å diskutere hva næringslivet tenker om vekstvilkår ved en eventuell sammenslåing av Tjøme, Nøtterøy og Tønsberg.

Denne kvelden inngår i utredningsarbeidet rådmennene i Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme (TNT) jobber med, og innspill fra denne kvelden ender opp i en utredning som skal til politisk behandling.

Og tilbakemeldinger kom.

Tønsbergs rådmann, Geir Viksand, noterte seg at næringslivet er tydelig på at de ønsker seg sammenslåing.

– Ja, det er et av stikkordene fra kvelden. Andre stikkord er at det har vært en dårlig prosess, at Tønsberg burde ha vært mer aktiv i prosessen og at det ikke bør være folkeavstemning på Nøtterøy.

Klare tilbakemeldinger

Også Tønsbergs ordfører satt igjen med et klart inntrykk fra møtet.

– Ja, det var klare meldinger fra næringslivet. Det er fint at de er så entydige om at TNT er noe næringslivet ønsker seg og brenner for. Vi er et felles bo- og arbeidsmarked. Det er snakk om å bygge en ny kommune og vi må holde verdiskapningen oppe, sier Petter Berg (H).

Han forteller at det også kom kritiske tilbakemeldinger.

– Det kom kritiske tilbakemeldinger om prosessen, spesielt nå i siste fase. Jeg tror denne kritikken gikk til de tre kommunene om at vi kunne ha vært mer synlige i prosessen. Vi begynte bra, men så kom det krav om en ny utredning. Nå nærmer vi oss mer politisk involvering. Vi er inne i en spennende fase, det er det ikke til å legge skjul på, sier han.

Sett bussen på sjøen!

Men det var ikke bare næringslivet som var invitert til å diskutere regionens framtid. Fire elever fra førsteklasse ved Nøtterøy videregående skole kom med innspill til løsninger for framtida (Tønsberg 2030). Elevene hadde vunnet en intern konkurranse i samfunnsfag på skolen og tilførte kvelden et friskt pust.

– Kommunesammenslåing var ikke en del av oppgaven, men vi har forsøkt å tenke «utenfor boksen». Viktige temaer er lokal kollektivtrafikk, gratis språkopplæring til innvandrere og at høyskolen blir universitet, sier Jamal Stoa (16), Pernille Rømma (16) og Charlotte Tuengen (16) og Aubrey Nina (16).

Fra scenen forklarte de:

– Det er mange i de tre kommunene som bor nærmere vannet enn hovedveiene. En båtbuss kan gå inn til Tønsberg og ende opp i en VKT-havn ved Brygga i Tønsberg. Kollektivtrafikk til sjøs er en enkel måte å reise på og reduserer bilkøer.

– Få på plass et universitet

Et annet forslag de fire hadde, var å sikre at fremmedspråklige får et godt språktilbud.

– Kommunikasjon er grunnleggende og ufattelig viktig. Vi vil at alle som kommer hit skal få lære seg norsk. Ikke bare hverdagsnorsk, men også norsk som brukes i jobbsammenheng.

Elevene frykter at mange flytter vekk fra Vestfold og aldri kommer tilbake etter endt utdanning.

– Mange reiser til for eksempel Oslo og Trondheim, og da er det ikke sikkert at de kommer hjem igjen når de er ferdige med utdanningen. Derfor må høyskolen bli et universitet. Vi ønsker å være her og leve livene våre her. Da må vi ha et godt tilbud i byene og jobber å gå til. Flytter man vekk, mister Vestfold viktig arbeidskraft, slår de fast.

Ordfører Berg synes også innspillene fra elevene var spennende.

– Det er fint at de tenker «utenfor boksen». Vi bør ikke lukke oss inne og det er bra at de utfordrer oss. Når man gir ungdommen en sjanse, så viser de at de er veldig reflekterte, sier Berg etter møtet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.