Tjøme kan bli TNT-jokeren

BESTEMMER SELV: Tjømes politikere er enige om at utredningen av TNT må fortsette, selv om Høyre på Nøtterøy har sagt nei til TNT. Både  Aps Siri Foyn og ordfører John Marthiniussen (H) er opptatt av at Tjøme selv skal bestemme veien videre. FOTO: Per Gilding

BESTEMMER SELV: Tjømes politikere er enige om at utredningen av TNT må fortsette, selv om Høyre på Nøtterøy har sagt nei til TNT. Både Aps Siri Foyn og ordfører John Marthiniussen (H) er opptatt av at Tjøme selv skal bestemme veien videre. FOTO: Per Gilding

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Sier Tjøme ja til TNT, må kanskje Nøtterøy føye seg etter det.

DEL

TJØME: TNT lever fortsatt som alternativ på Tjøme, selv om det kan se ut til at Nøtterøy har vendt ryggen til Tønsberg.

Denne uken vedtok Tjømes politikerne å fortsette utredningene av både TNT og NT. Politikerne gikk også inn for å gjennomføre opinionsundersøkelse om sammenslåing, etterfulgt av folkeavstemning på valgdagen i høst.
Flere Tjøme-politikere fremhever Tjømes rett til å bestemme for egen del.

– Det er klart vi skal vurdere begge alternativene, både sammenslutning av TNT-kommunene og kun Nøtterøy, sier ordfører John Marthiniussen (H).

Han peker på at kommunereformen legger opp til at regjeringen kan overprøve kommuner som ikke blir enige.

– Hvis vi på Tjøme får flertall for TNT, så kan det være en mulighet for at regjeringen overprøver Nøtterøy. Men om regjeringen kommer til å gjøre det, det vet vi ikke, sier Marthiniussen.
Høyre på Tjøme er tilhenger av TNT:

– Vi har tro på at TNT vil bli en ny kraftfull region i et 30-40-års perspektiv, sier Marthiniussen.

Les også: - Dette er jo helt kaos
 

Kan overstyres

Fylkesmann i Vestfold Erling Lae bekrefter at regjeringen har muligheten til å overstyre kommunene.
– Men det er mitt håp at de klarer å enes, kommenterer han.

– Selvstendig valg

Siri Foyn representerer Arbeiderpartiet i kommunestyret på Tjøme. Ap går inn for folkeavstemning på Tjøme.

– Det har vi programfestet, sier hun.

Ap har ikke bestemt seg for hvilket alternativ de vil gå inn for.

– Vi vil avvente utredningen, som jeg håper vil gi oss et ordentlig faktagrunnlag. Vi håper utredningen vil vise hva Tjømes innbyggere er best tjent med, sier Foyn, og understreker at det blir Tjømes selvstendige beslutning.

– Hvis Tjøme går for TNT, kan vi komme i en situasjon der Nøtterøy må følge Tjøme, selv om Nøtterøy har sagt nei til TNT. Hva tenker du om det?

– Det er nettopp derfor det er så viktig at Tjøme tar sitt eget, selvstendige valg. Du kan like godt snu på det – må Tjøme nødvendigvis følge etter Nøtterøy, spør Foyn.

Hun legger til at dette er en av de vanskeligste politiske sakene politikerne skal ta stilling til på mange år.
– Det handler om følelser, opplevelsen av tilhørighet og om kvaliteten på tjenester, sier hun.

Leder i Ap, Jørn Fuglaar, understreker at Tjøme Ap vil være pragmatiske.
– Vi ønsker å finne fram til gode løsninger. Vi må diskutere dette med faglige argumenter, sier han.
Frps Per Ove With mener Tjøme og Nøtterøy er en tilstrekkelig stor kommune, og ser det som en fordel at de to kommunene samarbeider på mange områder allerede.

Les også: Nøtterøy Høyre feiget ut

– Kan overstyres

Kommunereformen bygger på at kommunene selv skal finne fram til løsningene.

– De kommunene som vedtar å slå seg sammen i løpet av 2015, vil få stadfestet sine vedtak i 2016 eller tidligere. For kommuner som trenger lengre tid og eventuelt får problemer med å komme til enighet, vil det bli fremmet en proposisjon fra regjeringen til Stortinget i 2017. Unntak fra frivillighetsprinsippet kan være aktuelt i helt spesielle situasjoner der enkeltkommuner ikke må kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn, fortsetter Lae.

En slik situasjon kan vi komme i dersom Tjøme står fast på sammenslåing med Nøtterøy og Tønsberg, mens Nøtterøy holder fast på kun Nøtterøy og Tjøme.

– I en slik situasjon kan enten regjeringen vise til at Tjøme får sine tjenester sikret gjennom en sammenslåing med Nøtterøy, og dermed overstyre Tjøme. Eller regjeringen kan vise til at både Tjøme og Tønsberg er enige og at Nøtterøy ikke får blokkere for en slik løsning, siden det også er behov for en samlet utvikling av Teie og Tønsberg, sier Lae, som ikke vil forskuttere verken den ene eller andre løsningen.

Artikkeltags