– Fram til nå i august har det falt 153,6 millimeter her ute, rapporterer værstatistiker Bengt Michelsen, vel vitende om at han bor i den tørrere delen av fylket.

Værskillet går omtrent midt på Nøtterøy. Han bor på sørsiden av øya, der det vanligvis regner mindre. Men årets august har levert en historie mot normalt. Det har regnet mye på Torød, og det har vært tørrere i Tønsberg.

LES OGSÅ: Lite nedbør i august

Lokale variasjoner

– Men jeg antar det har vært mer nedbør lenger inne i landet, sier Michelsen.

LES OGSÅ: Ekstrem nedbør i sør

– Det er store lokale variasjoner. For å få et godt bilde av distriktet, må man legge sammen måleresultatene fra flere stasjoner og få et gjennomsnitt.

Nå tror Bengt Michelsen at augustregnet begynner å gi seg.

– Meldingene er bra for resten av uka. Og torsdag er det 1. september.

Tørrere i Tønsberg

Yr.no’s tall for målestasjonen på Kilen i Tønsberg viser at det faktisk var litt mindre nedbør her i august enn på Torød: 136 millimeter. I fjor ble det målt 155,9 millimeter nedbør på Kilen fra 1.–28. august.

LES OGSÅ: Mye nedbør på vei

Bengt Michelsen kikker på 2010-tallene.

– Da var det til sammen 85,8 millimeter nedbør på Torød.

LES OGSÅ: Kraftig nedbør og stor flomfare

Det betyr at august 2011 var bortimot dobbelt så våt som samme måned i fjor. På Torød. Jo da, Michelsen har rett, det er store lokale variasjoner.

LES OGSÅ: Mye nedbør gir lavere strømpris

Selv om Michelsen har lagt den proffe meteorologien på hylla, har han beholdt utstyret. Og den brennende interessen; målingene er pålitelige.

God sommer

Er du blant de mange som først de siste dagene har puttet shortsen, den du har hatt på deg siden juni, tilbake i skapet? Og med et vagt minne om en våt og kald 2010-sommer tenkt at årets sommer sannelig ikke var så verst?

Det har en naturvitenskapelig bakgrunn.

På Yr.no’s målestasjon i Melsomvik er det i august målt åtte dager med temperatur godt over normalen for årstiden.

Varmere

På Torød kan Bengt Michelsen konstatere at middeltemperaturen i august i år var på 16 grader akkurat. 0,1 grader over fjorårets.

LES OGSÅ: 88 mm nedbør på halvannet døgn

Fordi han snakker om middeltemperaturer, kan det være nok til å utgjøre forskjellen på om man velger shorts eller langbukse.

Over normalen

Tall fra Meteorologisk institutts målestasjon på Kilen viser at juli- og augusttemperaturen også her ligger jevnt over normalen.

LES OGSÅ: Kald februar med mindre nedbør

Varmeste dag var 28. juli med 28,2 varmegrader.

Varmeste august-dag på Kilen var 1. august med 25,1 grader. Samme dag målte Bengt Michelsen 24,8 grader på Torød.