Plast-firmaet bestemte seg tidlig for å satse på led-lys og plastbearbeiding. Siden et prosjekt på Sola flyplass i 2006 har de hatt mange oppdrag med kunstnere og arkitekter. Men aldri noe så stort som det de har jobbet med det siste året.

I samarbeid med lysdesign-selskapet ÅF Lighting har de sørget for 88 store pixelplater som henger i Østbanehallen i Oslo. Hver av platene kan vise 16,7 millioner farger per plate, og inneholder hele regnbuens spekter, som skiftes etter inspirasjon fra en soloppgang gjennom dagen. Morgen og kveld kombineres det hele i et show med musikk. Det finnes uendelige muligheter. Alt er opp til programmereren.

(Se video av lysshowet nederst i saken)

Onsdag kveld vant prosjektet prisen "Beste innendørsprosjekt" under Norsk Lyspris 2015.

– Det er et spektakulært prosjekt, som er unikt i verdenssammenheng. For oss er dette kjempestort. Vi har lyktes med prosjektet og satsingen, og er nå landets største på dette feltet, sier en begeistret Nils Stensvold, daglig leder, direkte fra prisutdelingen onsdag kveld.

Åpner nye dører

Norsk Lyspris skriver selv på sine sider at de setter søkelyset på å synliggjøre innovative og gode lysprosjekter i Norge ved å framheve spennende, veldesignede og velutførte prosjekter. Prisutdelingen skal profilere godt lysdesign og være med på å heve standarden i bransjen. Norsk lyspris tildeles kategoriene "Beste utendørsprosjekt", "Beste innendørsprosjekt" og "Åpen klasse".

På sine hjemmesider informerer Lyskultur at juryen mener dette er et prosjekt som viser hva godt lysdesign kan gjøre for et område, rom eller bygg, og skaper en helhetlig visuell opplevelse. Lysdesigner har lagt vekt på at grunnbelysningen ikke skal gjøre for mye ut av seg, men heller la de andre estetiske kvalitetene i hallen tre frem.

– Pixelveggen er en sterk identitetsskaper for Østbanehallen, og er med på å manifestere Østbanehallen som en viktig møteplass og et inkluderende byrom, ikke bare som et transittsted på vei fra A til B, heter det i jurybegrunnelsen.

Stensvold sier selv at det er den gjeveste prisen man kan vinne i lysbransjen. Selv har de jobbet hardt for å komme dit de er i dag ved å ha en klar satsing, og jobbet aktivt med utallige arkitekter og lyddesignere, før de nå har fullført sitt største prosjekt noensinne.

– Ingenting er større enn denne prisen i lysbransjen. En bransje som er mye større enn man skulle tro. Det er lys på alle kanter, og stemninger og tilværelser styres av lys. Vi har bevisst valgt dette som vårt satsingsområdet, og det at vi vinner denne prisen åpner nye dører. Det gjør at folk får øyene opp for hva vi kan lage og produsere i slik stor skala, sier lederen fra Nøtterøy.

Flere interessenter

Installasjonen i Østbanehallen tok over et år å lage, men nå skal den henge der permanent. Det er flere enn juryen av prisutdelingen som har latt seg begeistre av prosjektet, og Nøtterøy-firmaet er allerede i gang med å lage tilsvarende lysvegg i mindre skala til en butikk på Karl Johan.

– Det er samme konsept bare med færre plater. Vi kunne for eksempel laget det samme i Tønsberg, bare med 20 plater, forklarer Stensvold, som er spent på fortsettelsen, men i første omgang skal feire prisen.