Strømproblemene oppsto i sekstiden torsdag, og løste seg først i nitiden.

– Trafikken går som normalt, men du må fortsatt regne med litt forsinkelser, melder jernbaneverket.

Dagens første tog med avgang fra Larvik 5.40 gikk fra stasjonen ni minutter forsinket, men har altså senere stoppet.

Klokka 6.30 meldte NSB at 6.34-toget fra Larvik var innstilt på hele strekningen, og at passasjerer vil bli transportert til Oslo med buss. Det ble blant annet meldt om buss fra Tønsberg med avgang ca 7.10.

Da passasjerene kom fra Sandefjord til Tønsberg med tog gikk imidlertid også toget videre.

Passasjerer fra Porsgrunn ble kjørt taxi, mens det var får busser og taxier tilgjengelige for de reisende fra Larvik.

LES OGSÅ: Color Line innstiller fra Sandefjord og Larvik

Lokaltogene står på Østlandet

71 lokførere ble også tas ut i streik fra torsdag morgen etter at det ble brudd i meklingen natt til torsdag. NSB innstiller nesten 150 avganger som følge av streiken.

Dette gjelder hovedsakelig togene som går lokalt rundt Oslo, men vil ramme reisende på blant annet Vestfoldbanen. Blant annet er togene innstilt fra Drammen til Dal, og for de reisende på Vestfoldbanen må det påregnes ekstra mange passasjerer fra Drammen mot Oslo og til Drammen sørover.

– Som mange vet er det veldig mange som reiser med tog til og fra arbeid allerede før streiken, og når mange tog nå tas ut, vil det bli ekstra mye trykk på de avgangene som går. Derfor ber vi alle være ekstra tålmodige, forteller pressekontakt Håkon Myhre i NSB til NRK.

Størst problemer for Vestfold-passasjerene blir det trolig på vei hjem igjen til «Solkysten», fordi veldig mange vil reise til Drammen på de togavgangene som går.

– Aksepterer ikke dumping

Partene var ikke blitt enige da fristen gikk ut ved midnatt, men valgte å fortsette meklingen på overtid. Klokken 2.30 melder LO Stat at det ble brudd, og dermed er streiken et faktum.

– Vi aksepterer ikke dumping av lokførernes utdanning. Vi må ha en nasjonal standard. Vi må sikre at våre medlemmer kan frakte passasjerene trygt fram. Derfor er vi i streik, sier forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) i en pressemelding.

– Vi beklager svært overfor NSBs kunder og passasjerer at NLF velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd sine krav om å tariffeste lokomotivførernes kompetanse, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter til NTB.

Lovlig streik

Det vil ikke bli satt opp erstatningsbusser for de innstilte avgangene.

– Vi beklager overfor de reisende. Dette blir en vanskelig situasjon, men vi kan ikke nekte bruk av lovlige virkemidler i arbeidslivet. Dette er en lovlig streik, og da ville det være et brudd på spillereglene om vi gikk inn med alternativ transport, sier Lundeby til NTB.

Flytoget blir ikke berørt av streiken.