Støy - hvor særlig smell og «hyl» er problematisk for mennesker og dyr, søvn og frykt, søppel - med hylser, utbrente batteriesker og ståltråd, og viktigst: Brann- og personskader, hvor flere mennesker hvert år får varige skader på syn og kropp.

Hva om vi tar vare på og utvikler det gode, samtidig som vi tar vekk det skadelige? La oss ha lasershow istedetfor fyrverkeri! Det er ikke bare en vill idé. Vi kjenner lys- og lasershow fra store konsertarenaer. Men også en liten kommune har satt seg på kartet.

Lidköping kommune i Sverige har hatt lasershow i tre år. De skal straks i gang med å evaluere prosjektperioden, men sier allerede nå at de ikke skal tilbake til fyrverkeri. Å sette opp et lasershow gir mulighet til reprise - så Lidköping har to show - et ved 12-slaget på nyttårsaften, og igjen på ettermiddagen på første nyttårsdag.

Det gir enda flere mennesker mulighet til å se - og åpner også for ulike aldersgrupper. Fyrverkeri kan jo ikke sendes i reprise, så en klar seier for lasershow! Lidköping forteller at det er tusenvis av tilreisende som vil ha med seg showet. Noe å tenke på også for reiseliv og hotell- og restaurantbransjen?

«Der barn ler!» krever mer enn store ord. En ting vi kan vurdere, er å ta bort søppel, frykt og personskader fra nyttårsfeiringen - og beholde latter, mennesker, lys og musikk. Ny feiring i ny kommune.