TSK er med sine 600 medlemmer den desidert største brukeren av svømmehallen i Tønsberg. Vi har i mange år sett behov for en ny svømmehall som har kapasitet til å dekke behovene til folkehelsen, vannidrettene og svømme opplæring. Dagens anlegg har altfor liten kapasitet, er i meget dårlig forfatning og utdatert for mange år siden.

Det er derfor med stor glede at den endelige beliggenheten for Tønsbergs nye svømmehall ble konkludert i 2022. Nå kan utformingen og innholdet i den nye hallen starte. TSK føler at vi er i god dialog med utvalget for idrett og kultur og Tønsberg kommune i forbindelse med det nye anlegget, og vi ser frem til og gleder oss til å bli med på prosessen med utforming, planlegging og bygging av svømmeanlegget sammen med de andre brukerne.

LES OGSÅ: Kaller svømmehall-forslaget på Kaldnes for ny ørkenvandring: – Håper Færder ser at dette ikke er en debatt lenger

Vet mye om behovet

TSK arrangerer årlig treningsleirer i inn- og utland både sommer-, høst- og vinterferier. I tillegg deltar vi på svømmestevner rundt i landet året rundt. Vi har derfor sett det meste av svømmehallfasiliteter som eksisterer, og sitter med relativ god kunnskap om hva en moderne svømmehall må inneholde for å dekke idrettens og folkehelsens behov i dag og i fremtiden.

Når det gjelder innholdet i den nye svømmehallen, mener i utgangspunktet TSK det samme som Sven Egil Folvik og andre har nevnt tidligere i denne debatten, at Tønsberg må bygge et 50 meter langt basseng som er standard størrelse innen svømmeidretten internasjonalt. Det ville satt den nye svømmehallen i Tønsberg på «kartet» og gjort Tønsberg til en attraksjon og destinasjon.

LES OGSÅ: Dette vil leserne ha i svømmehallen: – Alt annet er å hive penger ut av vinduet

Utendørsbasseng

Når det er sagt så forstår også TSK at dimensjoneringen av det nye anlegget også må tilpasses et realistisk budsjett. TSK er dermed veldig positive til dagens forslag om å gå for et anlegg beskrevet som alternativ 2 (Medium) med 25x25m hoved basseng, separat stupebasseng og div. opplærings og terapi bassenger. Dette vil også bli et stort løft for byen.

Om vi i TSK skulle foreslå en ytterligere forbedring av dagens forslag, uten å sprenge budsjettene, ville det være å legge til et utebasseng i størrelsen 16x25 meters utebasseng (seks baner) i planene. Dette ville tatt seg godt ut i sommerbyen Tønsberg og gitt en betydelig kapasitetsøkning for publikum og idretten. Et utebasseng kan avlaste innendørsbassengene og kan brukes aktivt neste hele året. Det er ikke usannsynlig at det ville blitt byens mest attraktive sted å være på varme sommerdager.

LES OGSÅ: Slik er svømmehallen kommunen ønsker seg

Ikke bruk penger på badeland!

Uansett, Tønsberg svømmeklubb gleder seg, sammen med de andre vannidrettene til endelig å få et skikkelig idretts anlegg som dekker behovene til folkehelsen og idretten. Så får vi håpe at beslutningstakerne i dette prosjektet tenker langsiktig og ser på dette som en investering i dagen og fremtidens befolkning i Tønsberg.

TSK syntes det var beklagelig at Færder valgte å trekke seg fra svømmehallprosjektet i 2021, noe som resulterte i 1–2 år forsinkelse i bygging av den nye svømmehallen for befolkningen i Tønsberg. Men vi får håpe at Færder bygger sitt eget lovpålagte svømmeanlegg. TSK er av den bestemte mening at kommunen må prioritere et svømmeanlegg som dekker behovene for idretten, svømmeopplæring og folkehelsen. Det er derfor viktig at folk forstår forskjellen på et slikt anlegg og et badeland med leker, bølgebasseng, sklier og annen underholdning.

LES OGSÅ: Anders og FrP vil ha ny svømmehall på Kaldnes: – Noe man kan være stolte av

Badeland dekker et helt annet (underholdnings) behov og er mest relevant for private aktører og turistnæringen, som trenger slike fornøyelsesanlegg for å tiltrekke seg flere kunder, overnattingsgjester og økt verdi på omkringliggende og planlagte boliger. Dette er ikke noe kommunen skal bruke sine idrettsbudsjetter og tilskuddsordninger på.