(Drammens Tidende)

BUSKERUD: Pågripelsen fant sted natt til fredag forrige uke.

Den siste tiden har det vært 35 tilfeller av tyverier av avansert GPS-utstyr fra landbruks- og anleggsmaskiner. Tyveriene har funnet sted i Buskerud, Vestfold, Telemark, Østfold, Akershus, Oslo og Trønderlag.

GPS-ene er verdt mellom 50-500.000 kroner.

Politiadvokat Ingunn Hodne sier til Drammens Tidende at den ene mannen er siktet for seks tyverier, mens den andre er siktet for tre forhold.

– De ble fremstilt for varetektsfengsling i Drammen tingrett fredag ettermiddag og begge ble fengslet i fire uker, forteller leder for felles enhet for etterforskning og etterretning i Sør-Øst politidistrikt, Lena Reif.

Ingen av de to pågrepne er kjent av politiet fra tidligere. Den ene mannen har hatt tilhold i Norge over en lengre periode, mens den andre nylig kom til landet.

LES OGSÅ: Fem BMW-er raidet mens sjåfør lå og sov

LES OGSÅ: Tyveriturné på byggeplasser

Flere kan være aktuelle

Reif forteller at politiet har lagt ned mye innsats for å ta personene som nå sitter i varetekt.

Begge litauerne var i besittelse av en del tyvegods da de ble pågrepet. Politiet jobber nå med å spore hvem som eier godset, og siktelsen kan derfor bli noe utvidet.

– God etterforskning og godt samarbeid på tvers i distriktet har gitt resultat, sier Reif.

Politiet vil i etterforskningen av saken se om personene kan knyttes til flere forhold eller om det er flere personer som kan være aktuelle. Elektroniske spor og bevegelser blir nå analysert.

Politiadvokat Ingunn Hodne sier de ikke kan utelukke at flere personer har vært involvert i tyveriene.

LES OGSÅ: Torbjørn frastjålet GPS til 300.000 – tyvebande herjer i området

Enkelt bytte

Selv om politiet har gått til pågripelse i saken, har Reif fremdeles en oppfordring til publikum.

– Ikke gjør verdifulle ting til et enkelt bytte for kriminelle. Monter dyrt utstyr slik at det ikke bare kan tas eller klippes av, parker biler og maskiner innendørs om mulig og lås sykkelen med en solid lås.

LES OGSÅ: Gravemaskinbande på ferde i Sør-Norge