Mener politimesteren baksnakket og trakasserte ansatte – trakk søknad til prestisjestilling

ANKLAGET: Tidligere politimester i Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, trakk sin søknad om å bli visepolitimester i Sør-Øst politidistrikt. Hun ønsket ikke å jobbe under Christine Fossens ledelse.

ANKLAGET: Tidligere politimester i Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, trakk sin søknad om å bli visepolitimester i Sør-Øst politidistrikt. Hun ønsket ikke å jobbe under Christine Fossens ledelse. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tidligere politimester Rita Kilvær trakk sin søknad om å bli visepolitimester i Sør-Øst politidistrikt, etter at politimester Christine Fossen skal ha baksnakket og kalt en ansatt for en «sleip ål».

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMEN: Det var i november 2016 at politimesteren i det tidligere Telemark politidistrikt trakk sin søknad om å bli visepolitimester under Christine Fossen.

Det har lenge vært uklart hvorfor Kilvær ikke lenger ønsket å stå på søkerlisten, men nå er årsaken klar:

Hun ønsket ikke å jobbe under politimester Christine Fossen.

Det kommer fram av dokumenter i en betent varslingssak VG har fått tilgang til.

LES OGSÅ: – Folk får hjelp senere fordi vi blir varslet sent

Baksnakking, mobbing og trakassering

Kilvær mente at Fossen baksnakket, mobbet og trakasserte ansatte som jobbet under hennes ledelse. Oppførselen skal ha gått spesielt hardt utover én person, skriver VG.

I dag er Kilvær regiondirektør i kriminalomsorgen region sør.

Kilvær skal ha lagt fram utfordringene til politidistriktet i november 2016, uten at hun opplevde at det skjedde noe.

Politidirektoratet engasjerte Kluge advokatfirma for å granske de mange varslingssakene i det nye stordistriktet, men advokatfirmaet konkluderte med at Fossen ikke hadde trakassert eller mobbet ansatte.

Kluge Advokatfirma fant at Fossen ved én annen anledning hadde utsatt en tillitsvalgt for «uheldig psykisk belastning» i strid med arbeidsmiljøloven.

LES OGSÅ: Varsel om helseskadelig arbeidsmiljø i Sør-Øst politidistrikt

Undergravde Fossens autoritet

Kilvær hadde i en årrekke arbeidet tett med en person som ifølge varslet skal ha blitt utsatt for systematisk mobbing og trakassering fra Fossen over lengre tid. Personen var en del av Fossens ledergruppe.

Fossen skal ha opplevd at det var krevende å jobbe med både denne personen og Kilvær.

«De stilte kritiske spørsmål og var opptatt av å følge gjeldende regelverk. Antakelsen er at Fossen opplevde at de kritiske spørsmålene undergravde hennes autoritet.», gjengir VG fra varselet.

Ifølge varselet skal Fossen ha baksnakket personen i et ledermøte hvor Kilvær, Fossen og andre ledere deltok.

LES OGSÅ: Krever omkamp om operasjonssentral

«Sleip ål»

Fossen skal ha betegnet personen som «umulig å snakke med», og at «slike folk må man ha psykolog for å håndtere». Hun skal også ha kalt personen for en «sleip ål».

Kilvær valgte videreformidle baksnakkingen, noe Fossen skal ha opplevd som et tillitsbrudd, ifølge Kluge-rapporten.

Paal Knutsen, daværende prosjektmedarbeider i Sør-Øst politidistrikt, valgte å varsle på vegne av personen som skal ha blitt kalt en «sleip ål» av Fossen.

– Kilværs historie er bakgrunnen for varslingssaken jeg gikk videre med. Mitt varsel var jo primært om politimesterens behandling av den ansatte som ble baksnakket. Dette ble jeg kjent med blant annet gjennom Kilvær, sier Knutsen til VG.

Cathrine Fossen har ikke ønsket å stille til intervju i saken, men hennes visepolitimester, Steinar Kaasa, svarer følgende til VG:

 – Rapporten det vises til her er en del av dokumentasjon som gikk inn i en varslingssak som ble behandlet av Politidirektoratet. Politidistriktet kan derfor ikke kommentere innholdet i rapporten.

HMS-seksjonen i Politidirektoratet sier de ikke kan uttale seg om saken, og viser til at varslingssaker skal behandles konfidensielt.

LES OGSÅ: Politimesteren får kritikk for lederstil

Artikkeltags