Annenhver vestfolding mener vi drikker for mye på sydenferie med barna: – Ferien skal være en god opplevelse

PASSE PÅ: – Sørg for at barna dine har det trygt og godt på sydenturen, også hvis du selv drikker alkohol, oppfordrer Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

PASSE PÅ: – Sørg for at barna dine har det trygt og godt på sydenturen, også hvis du selv drikker alkohol, oppfordrer Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

For mange barn betyr sommerferie også ubehagelige minner som følge av voksnes alkoholbruk. Nå viser en ny undersøkelse at nesten en av to fra Vestfold mener at det drikkes for mye på sydenferie med barn til stede.

DEL

Den norske sommervarmen har latt vente på seg, og reiseselskapene melder om økt pågang til sørligere feriemål. Randi Hagen Eriksrud er generalsekretær i Av-og-til, og råder foreldre til å utvise godt alkovett på sydentur med barna i sommer.

– På ferietur unner vi oss mer kos enn til vanlig, og for mange innebærer det at vi drikker mer alkohol enn ellers. Barn reagerer ulikt på voksnes alkoholbruk, derfor anbefaler vi alle foreldre å stille seg selv spørsmålet: «Hvor mange glass tåler barnet mitt?», sier Eriksrud.

LES OGSÅ: Tilbakekaller biffstrimler etter pillefunn

(Saken fortsetter under bildet.)

KAN VÆRE SKREMMENDE: Randi Hagen Eriksrud er generalsekretær i Av-og-til. Hun forteller at barn kan oppfatte de voksne annerledes når de er fulle og endrer oppførsel, noe som kan gjøre barn redde.

KAN VÆRE SKREMMENDE: Randi Hagen Eriksrud er generalsekretær i Av-og-til. Hun forteller at barn kan oppfatte de voksne annerledes når de er fulle og endrer oppførsel, noe som kan gjøre barn redde. Foto:

Tøyer de vanlige grensene på tur

Det skjer noe med oss nordmenn når vi er gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, og når vi er på all inclusive hotell i Syden. Vi tøyer de vanlig grensene våre for alkoholbruk, og drikker mer med barn til stede.

– En av grunnene til at ferie er ferie er jo nettopp at vi kan snu opp ned på normene vi er vant med. Barna kan spise is hver dag, og vi voksne kan drikke alkohol. Vi har ikke like mange forpliktelser som i hverdagen, som å stå opp til jobb eller være kjørbar for å frakte barn til aktiviteter. I tillegg er alkohol i «Syden» både billigere og lettere tilgjengelig. Det gjør nok også sitt til at vi tenker at det er mer greit å drikke også til en helt vanlig lunsj, sier Eriksrud.

LES OGSÅ: Nå er det klart for en festival litt utenom det vanlige på Brygga: – Vi har kjøpt inn fisk til over to tonn bacalao

Undersøkelsen ble gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til i april og mai 2019. 2913 respondenter over 18 år ble intervjuet, 130 av dem i Vestfold.

Synes du at det drikkes for mye alkohol på sydenferie med barn til stede?


Total Vestfold
Antall intervjuer 2913 130
Ja 49 % 52%
Nei 15 % 18%
Vet ikke 36 % 30%
Sum 100% 100%

Merker alkoholbruk raskere

Barn er totalt avhengige av de voksne rundt seg og liker best når foreldrene oppfører seg som de pleier. Derfor kan det være skremmende når de som står dem nærmest plutselig endrer oppførsel.

– Barna er dobbelt utsatt på ferie i utlandet. De er i en utrygg situasjon langt unna de vanlige rammene hjemme, samtidig som foreldrene deres ofte drikker mer enn de pleier. For oss voksne er det viktig å ha med seg at barn merker endring tidligere enn vi tror. Etter noen glass kan det være vanskelig for å bedømme hvordan vi oppfattes av de små, sier Eriksrud.

LES OGSÅ: Lurer du på hva denne gjør i Tønsberg?

Ingen barn ønsker seg fulle foreldre

Eriksrud trekker fram tidligere undersøkelser fra Av-og-til, som viser at svært få barn synes det er greit at foreldrene drikker mer enn tre glass sammen med dem. Når de blir spurt hvor mye alkohol de synes foreldrene kan drikke, svarer de fleste null, ett eller to glass.

– Det synes jeg er en god pekepinn for oss voksne. Husk på at ferien skal være en god opplevelse for hele familien. Sørg for at barna dine har det trygt og godt, også hvis du selv drikker alkohol, avslutter Eriksrud.

Bekymret for et barn? Dette kan du gjøre:

LES OGSÅ: Sommershow-publikummere forlot salen i protest: – Det var direkte usmakelig

Artikkeltags