Gå til sidens hovedinnhold

Tiril (17) er blant de heldige som får gå på skole her

Artikkelen er over 3 år gammel

Snart reiser vestfoldingene Tiril Flatebø fra Nøtterøy til Italia og Jakob Linnestad Sønstebø til Costa Rica for å fullføre videregående på en internasjonal fredsskole.

– Jeg har hatt lyst til dette siden jeg ble kjent med at opplegget fantes, i 9. klasse. Det har vært en drøm og betyr veldig mye for meg, forteller Tiril Flatebø.

Hun har gått det første av tre år på Nøtterøy videregående skole. De to neste skal tilbringes på skolen UWC Adriatic i den italienske landsbyen Duino, like i nærheten av Trieste.

Mer enn bare undervisning

Skolen er en integrert del av livet i landsbyen. Elevene må blant annet bidra med diverse frivillig arbeid til fordel for lokalsamfunnet, i tillegg til å ta del i en fysisk aktivitet og et kreativt gjøremål for å få godkjent utdanningen.

Skolen underviser i International Baccalaureate-programmet og all undervisning foregår på engelsk. Det blir ingen stor overgang for Flatebø.

– Jeg har gått linjen studiespesialisering med fokus på internasjonalisering. Derfor hadde jeg halvparten av fagene på engelsk, forteller hun om forrige skoleår.

United World Colleges (UWC), er et nettverk av skoler i 17 ulike land. Felles for alle skolene er at de jobber for å fremme fred og forståelse gjennom utdanning og at elever fra ulike kulturer lærer sammen, opplyses det i en pressemelding.

– Jeg håper jeg får utvidet horisonten og blir kjent med mennesker som har andre perspektiver og erfaringer enn meg, og kan utfordre meg på det jeg er vant til å tenke, sier Flatebø.

Hun har blant annet engasjert seg ved å skrive flere leserinnlegg som har blitt publisert på Aftenpostens debattsider.

LES OGSÅ: – Noen barn blir utagerende, mens andre trekker seg helt inn i seg selv (+)

Sender flere fra Norge

Jakob Linnestad Sønstebø (17) fra Andebu, er også blant de 40 heldige i Norge av totalt rundt 150 søkere, som har fått utvekslingsplass i UWC. Om få dager går reisen til Costa Rica.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Jeg hadde egentlig planer om vanlig utveksling, men da jeg fikk høre om UWC ville jeg heller dette. Der kan jeg være sammen med venner på skoleinternatet i stedet for å bo hos en familie, forteller Sønstebø.

Både han og Flatebø har kortere, men mer intense skolesesonger foran seg, sammenlignet med i Norge. I tillegg kommer aktivitetene de må delta på ved siden av skolearbeidet.

– Da blir vi presset litt ut i lokalsamfunnet så vi ikke blir sittende i vår egen lille boble på internatet. Den helt unike opplevelsen får man når man kan delta i lokalsamfunnet. Det er en helt essensiell del av opplegget, sier Sønstebø.

UWC Norge sender i samarbeid med Senter for internasjonalisering av utdanning 40 norske elever til UWC-skolene hvert år. Elevene kan søke om opptak til UWC i første år av videregående skole, uavhengig av økonomisk bakgrunn. Etter to år får elevene det internasjonalt anerkjente International Baccalaureate-diplomet.

Fra Sande reiser Annika Syverstad til UWC USA i New Mexico, mens Sunniva Roligheten fra Larvik reiser til Sogn og Fjordane for å gå på UWC Red Cross Nordic.

LES OGSÅ: Thomas, Maria og tre barn reiste på fire ukers bilferie uten å planlegge: Her er de beste tipsene

– Et eventyr

– De to årene ved UWC er en opplevelse som forandrer livet. Gjennom å bo og leve sammen med elever fra rundt 80 ulike nasjoner får man en unik forståelse for ulike kulturer. UWC er et eventyr som byr på spennende utfordringer og elevene får venner fra hele verden for resten av livet, sier leder Elizabeth Sellevold i UWC Norge.

UWC har hatt flere markante støttespillere opp gjennom sin femtiårige historie, deriblant Nelson Mandela, Thor Heyerdahl, Dronning Noor av Jordan og Dronning Sonja.

Litt om skolen

Skolens visjon er å bruke utdanning til å fremme fred og bærekraftig utvikling. I dag er det skoler i Norge, Wales, Nederland, Italia, Tyskland, Armenia, Kina, Hong Kong, Singapore, India, USA, Canada, Bosnia og Herzegovina, Costa Rica, Thailand, Japan og Swaziland.

International Baccalaureate (IB) er en anerkjent toårig utdanning som gir generell studiekompetanse.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.